Hukuk Alanları

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma davası TMK madde 166/3 içeriğinde yer almaktadır. Anlaşmalı olarak boşanma şartlarını yerine getiren taraflar tek celsede boşanmanın gerçekleşmesi sağlayabilirler. Kanun koyucunun belirlemiş olduğu şartları açıklayacak olursak;

Evlilik 1 yıl sürmüş olmalıdır: Taraflar arasında yapılan resmi nikah sonrasından en az 1 yıllık sürenin geçmesinden sonra anlaşmalı boşanma mümkün olabilir.

Mahkemeye başvuru yapılmalıdır: Mahkemeye resmi şekilde yapılan başvuru her iki tarafında isteğiyle yapılabileceği gibi tek tarafın açtığı boşanma davasını diğer tarafında kabul etmesiyle anlaşmalı boşanma olabilir.

İki tarafta boşanmayı kabul etmeli: Taraflar boşanmayı kabul ettiklerini mahkemede hâkim huzurunda beyan etmelidir.

Boşanmanın sonuçları hakkında anlaşma sağlanmalıdır: Boşanmanın maddi ve manevi sonuçları vardır. Anlaşmalı boşanma davası açmak isteyen taraflar bu sonuçların tamamında ortak karar verebilmelidir.

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma

Türk Medeni Kanunu madde 166/3 içeriğinden yola çıkarak belirtebiliriz ki; anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için davayı ilerleten avukatla iş birliği yapılması zorunlu değildir. Davanın avukatlı ya da avukatsız ilerletilmesi seçeneği tamamen tarafa ait bir karar olmaktadır.

Ülkemizde sıklıkla gerçekleşen bir boşanma türü olan anlaşmalı boşanma, tarafların tek celsede boşanmasını sağlamaktadır. Fakat bu dava sürecinde dikkat edilmesi gereken pek çok husus olmaktadır.

Boşanmanın hem maddi hem de manevi sonuçları vardır. Anlaşmalı boşanma davalarında, boşanma kesinleştikten sonra pek çok kararın değiştirilme olanağı olmamaktadır. Bu sebeple de taraflardan birinin telafisi olmayan mağduriyet yaşaması mümkündür. Hak kaybı yaşanmaması içinde avukat ile çalışma yapılması oldukça önemlidir.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçe Örneği

Anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için anlaşmalı boşanma dilekçesi ve anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalıdır. Dava sürecinizi ilerletecek vekil avukatınız varsa sizin adınıza bu evrakları düzenleyebilir. Fakat dava sürecini avukatsız ilerleteceksiniz çok dikkatli şekilde bu iki dilekçenin hazırlığını yapmalısınız.

Anlaşmalı boşanma dilekçesinin içeriğinde tarafların isim, soy isim, T.C. Kimlik numarası, ikametgâh adresi belirtilmelidir. Ayrıca maddeler halinde boşanmanın sonuçları hakkında yapılan anlaşmalar yazılmalıdır. Boşanmanın sonuçlarını belirten içerikler şunlardır;

  • – Nafaka miktarı ve artışı
  • – Nafakanın ödenme tarihi
  • – Tazminat miktarı ve ödeme şekli
  • – Velayet hakkının hangi tarafta olduğu
  • – Müşterek çocukla kurulan kişisel ilişkinin zamanı
  • – Ev eşyalarının paylaştırılması
  • – Malların paylaştırılması
  • – Diğer bütün talepler

Anlaşmalı boşanma davası açılması için yukarıda belirttiğimiz maddeler boşanma dilekçesinde yer almalıdır ve taraflar bu dilekçeyi imzalamış olmalıdır.

+90 (549) 452 25 16

İletişime Geç

    Call Now Button