Boşanma davası hakkında bilinmesi gereken pek çok unsur vardır. Boşanma davasına dair detaylı bilgilere ulaşmak için bu yazı içeriğimizden ve sitemizde yer alan diğer yazı içeriklerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca avukat desteği almak içinde hukuk büromuzla görüşme yapabilirsiniz.
Boşanma, evliliğin resmi olarak sonlandırılması işlemidir. Evlilikle birlikte kurulan ortak hayat, kadın ve erkeğe bazı sorumluluklar yüklemektedir. Taraflardan birinin bu sorumlulukları yerine getirmemesi durumunda veya iki tarafında ortak kararı doğrultusunda evlilik sonlandırılabilir.
Ülkemizde yapılan istatistik raporlarını incelediğimizde özellikle son yıllarda adliyelerde açılan en çok dava türünün, boşanma davası olduğunu belirtebiliriz. Boşanma davası açılırken ve dava süreci devam ederken hem tarafların hem de varsa müşterek çocuğun bazı temel hakları olmaktadır. Bu haklar davanın türüne ve davaya konu olan sebeplere göre değişiklikler göstermektedir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır
Boşanma davası hakkında bilinmesi gereken bir etkende, davanın nasıl açılacağıdır. Boşanma davası açılmadan önce davanın hangi türde açılacağı belirlenmelidir. Boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası şeklinde açılabilir.
Anlaşmalı boşanma davası açılması için;
- – Taraflar 1 yıllık evli olmalı
- – Taraflar boşanmayı istemeli
- – Taraflar boşanmanın maddi ve manevi bütün sonuçlarında hem fikir olmalı
- – Taraflardan biri çekişmeli boşanma davası açtıysa, diğer tarafta hem boşanmayı hem de boşanmanın sonuçlarını kabul ederse anlaşmalı boşanma şeklinde tek celsede dava sonuçlanabilir.
- Çekişmeli boşanma davası açılabilmesi için;
- – Taraflar boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarında anlaşma sağlamadıysa
- – Taraflar arasında yaşanılan en az 1 vakıa kanunen geçerli boşanma sebebiyse çekişmeli boşanma davası açılabilir.
Boşanma Davası Dilekçesi
- Boşanma davası hakkında araştırılan en temel unsurlardan biri de boşanma dilekçesinin nasıl hazırlanması gerektiğidir. Boşanma davası dilekçesi tamamen kanunlara uygun olarak düzenlenmelidir. Çünkü dilekçe mahkemeye ulaşacak ilk resmi evraktır ve çok önemlidir.
- Anlaşmalı boşanma davası açılacaksa; anlaşmalı boşanma davası dilekçesi ve boşanma protokolü düzenlenmelidir. Çekişmeli boşanma davasında ise, sadece çekişmeli boşanma davası dilekçesi düzenlenir.
- Boşanma davası dilekçesi, varsa vekil avukatınız tarafından düzenlenir. Eğer davanızı avukatsız şekilde ilerletecekseniz buradaki yükümlülük size ait olur. Boşanma davası açmaya hazırlanan kişinin hak kaybı yaşamaması ve sonradan telafisi olmayan bir hata ile karşılaşmaması için mutlaka avukat bilgisinden faydalanması gerektiğini belirtebiliriz. Avukatlar mesleki eğitimleri ve deneyimleri sayesinde boşanma davası hakkında donanımlı bilgi birikimine sahiptir. Bu sebeple de müvekkillerinin hak kaybı yaşamasını önleyebilirler.