Hukuk Alanları

Boşanmada Hâkim Kararı

Boşanmada hâkim kararı ne demektir? Hâkim, mahkemenin karar verme konusunda yetkili olan kişisidir. Hâkim karar verirken, dosyaya dâhil olan tüm unsurları değerlendirmekle yükümlüdür. Ayrıca tarafların menfaatlerini de göz önünde bulundurmalıdır.

Boşanma davası; anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası şeklinde açılabilir. Bu iki dava türünün de kendi içerisinde farklılıkları vardır. Bundan dolayı da hem davanın ilerleyişi hem de davaya bağlı olarak verilen kararların incelenmesi arasında farklar vardır.

Hâkimler her davaya bakmazlar. Davacı veya davalı taraf hâkimin; alt soyu, üst soyu, evlatlığı, hakimle başka davası olan kişi veya hısımlığı olan kişiyse o davada görev yapamaz. Çünkü bu durumlarda çıkar ilişkisi söz konusu olabilir. Türk hukuk sisteminde de en temel kural, çıkar ilişkisiz dava sürecinin ilerletilmesinin sağlanmasıdır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Karar Duruşması

Boşanmada hâkim kararı, karar duruşması olarak bilinen son celsede açıklanır. Bu durum çekişmeli boşanma davası için geçerlidir. Çünkü çekişmeli boşana davasında birden fazla mahkeme oturumu yani celse olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası ise, tek celse de sonuçlanır.

Çekişmeli boşanma davasında taraflar, boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarında uzlaşma sağlayamamıştır. Bu sebeple de boşanmanın tüm sonuçlarına dair olan kararlar hâkim tarafından verilir. Karar aşamasına geçilmeden önce; tüm deliller incelenir, mahkemenin isteği doğrultusunda yeni ek deliller sunulabilir, şahitler dinlenir, bilirkişi raporu incelenir ve diğer tüm bilgiler detaylı şekilde incelenir.

Çekişmeli boşanma davası devam ederken ve davanın son aşamasında verilen tüm kararlara, tarafların süresi içinde itiraz etme hakları da vardır. Taraflar süresi içinde itiraz hakkını kullanırsa, mahkeme yeniden karar aşaması için inceleme yapmakla yükümlüdür.

Boşanma Davasında Ayrılık Kararı

Boşanmada hâkim kararı olarak verilen kararlardan biri de, tarafların ayrılığı olmaktadır. Bu kararla birlikte, taraflar resmi şekilde boşanmış olur. Mahkemenin vermiş olduğu karar sonrasında ortalama iki haftalık bir süre başlar ve bu süre kararın kesinleşme süresidir. Taraflar boşanmaya yani ayrılığa itiraz etmek isterlerse, belirlenen süre içinde itiraz edebilirler.

Taraflar, itiraz süresi içinde herhangi bir işlem yapmazlarsa, mahkemenin vermiş olduğu karar kesinleşmiş olur. Sürenin dolmasıyla birlikte, boşanma kararına itiraz etme hakkı da sonlanır. Bunun sonrasında dava konusuna göre yeniden mahkeme açılabilir. Örneğin; çekişmeli boşanma şeklinde boşanan çiftin müşterek çocuğu varsa, çocuğun velayetinin yeniden değerlendirilmesi için velayet davası türlerinden biri açılabilir.

+90 (549) 452 25 16

İletişime Geç

    Call Now Button