Aile hukuku, ortak hayat kuran tarafların evlilik öncesinde ya da evlilik hayatında yaşanan olumsuz olayları, çocuklara yönelik olan kötü davranışları ve aileye dair olan bütün konuları kapsamaktadır. 

Aile hukukunun içeriğinde pek çok dava konusu yer almaktadır. Bunlara örnek olabilecek bazı dava konuları;













































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































  • - Anlaşmalı boşanma davası

  • - Çekişmeli boşanma davası

  • - Velayet davası

  • - Nişan davası

  • - Nafaka davası

  • - Diğerleri

  • Aile hukukunun içeriği oldukça fazladır. Şöyle ki, kişilerin nişan evresinde yaşadığı olumsuz unsurlar, evlat edinme, mal paylaşımı, evlilik dışı doğan çocuğun soyadı ve bakımı, kadın haklarının korunması, çocuk haklarının korunması, vesayet konuları da bu hukuk alanının içerisindedir. Bu konularda mağduriyet yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden hukuki süreç başlatması gerekir. Çünkü Aile Hukuku davalarının zaman aşımı süresi vardır ve bu sürenin dolmasıyla birlikte mağdur olan kişinin dava açma hakkı ortadan kalkmış olur. 

Anlaşmalı Boşanma Davası

  • Anlaşmalı boşanma davası süreci kısa sürede sonlandığı için tarafların sıklıkla tercih ettiği bir boşanma türüdür. Fakat bu dava türünün başlatılabilmesi için kanunen belirlenen bütün unsurların gerçekleşmesi gerekir. 

  • Taraflar boşanmanın getirmiş olduğu maddi ve manevi olan bütün sonuçlarda anlaşma sağlayamazlarsa anlaşmalı boşanma olamaz. Ayrıca taraflar maddi ve manevi bütün konularda anlaşma sağlamış olsa bile evliliğin en az 1 yıllık süresinin dolmuş olması gerekir. 

  • Taraflar arasındaki evlilik süresi 1 yılı doldurmamışsa veya boşanmanın sonuçlarında anlaşma sağlanamamışsa çekişmeli boşanma davası açılmalıdır. 

Çekişmeli Boşanma Davası

  • Aile hukuku davalarında yer alan çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına göre oldukça fazla uzun sürmektedir. Örneğin; Avukat eşliğinde ilerletilen anlaşmalı boşanma davası ortalama en fazla 1 ay içerisinde sonuçlanır. Çekişmeli boşanma davası ise, 1,5 yıl içerisinde sonuçlanır. Eğer davanızı avukatsız ilerletmek isterseniz bu süreler birkaç katı oranla uzar ve telafisi olmayan hak kayıpları yaşayabilirsiniz. 

  • Çekişmeli boşanma davasının başlatılabilmesi için kanunen de uygun olan vakıaların yaşanması gerekir. Kanunlarımıza göre her sebepten dolayı çekişmeli boşanma davası açılamaz. Ayrıca geçerli bir neden varsa bile diğer dava etkenleri de olmalıdır.

  • Çekişmeli boşanma davasının diğer etkenleri olarak affetme ve zamanaşımı süresinden bahsedebiliriz. Taraf, boşanma davası açmak istediği nedeni affetmişse veya yaşanılan vakıaya dair dava açma süresi dolmuşsa kişinin dava açma hakkı ortadan kaldırılır. 

  • Aile hukuku kapsamında olan boşanma davaları teferruatlı süreçlerdir. Davaya dair olan hiçbir işlem eksik ya da hatalı olmamalıdır. Bu sebeple de konusunda uzman bir avukat desteği almak kişinin hak kaybı yaşamasını önleyebilecek tek unsurdur.