Anlaşmalı boşanma davasının şartları nelerdir? Bu sorunun yanıtını kanunların belirlediği ölçütlere dayanarak ve maddeler halinde belirtecek olursak;

  1. Evlilik birliği en az 1 yıl sürmüş olmalıdır
  2. Taraflar, boşanmayı kabul etmelidir
  3. Taraflar, boşanmanın maddi sonuçlarında ortak karar vermelidir
  4. Taraflar, boşanmanın manevi sonuçlarında ortak karar vermelidir
  5. Taraflardan birinin açtığı boşanma davasını diğeri kabul etmeli veya taraflar birlikte boşanma davası açmalıdır
  6. Taraflar arasında, anlaşmalı boşanma davası protokolü yapılmalı ve imzalanmalı
  7. Taraflar arasında, anlaşmalı boşanma davası dilekçesi yapılmalı ve imzalanmalı
  8. Mahkemenin vermiş olduğu dava gününde ve saatinde, taraflar mahkemede olmalıdır
  9. Taraflar, hâkime boşanma protokolünde ve boşanma dilekçesinde yer alan tüm maddeleri kabul ettiklerini beyan etmelidir

Avukatsız Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma davasının şartları, uygun şekilde yerine getirilmezse boşanma gerçekleşemez. Bu sebeple de düzenlenen protokol ve dilekçe içeriği çok önemlidir. Yapılan en küçük hata sonradan telafisi imkânsız olan veya zor olan bir durumun yaşanmasına neden olur. 

Anlaşmalı boşanma davası, isteğe bağlı olarak avukatlı veya avukatsız şekilde ilerletilebilir. Fakat bilinmesi gerekir ki; Sürecin kısa olmasından ziyade süreçteki hak kayıplarının önlenebilmesi adına, avukat desteği mutlak suretle alınmalıdır. Aile hukuku avukatı olan avukat, boşanma davası sürecine dair geniş bilgi ve deneyime sahiptir. Bundan dolayı da, müvekkilin hak kaybı yaşamasına tamamen engel olur. 

Anlaşmalı Boşanmada Kadının Hakları

Anlaşmalı boşanma davasının şartları kadın ve erkek için farklı mı? Hukuk sistemine göre, boşanma davasında yer alan kadın ve erkeğin hakları eşit olmaktadır. Burada önemli olan, kusur oranı olmaktadır. Kusur oranı da, çekişmeli boşanma davalarında geçerli olan bir husustur. Anlaşmalı boşanma davasında, kadın ve erkeğin her alanda eşitliği olmaktadır. Bu eşitlik, boşanmanın şartları ve boşanmanın tüm sonuçlarında da geçerlidir. 

Kadınların, anlaşmalı boşanma davalarında ayrı bir hakları olmasa da, kanunlara göre korunma amaçlı farklı hakları olmaktadır. Baro kadın danışmanlık merkezleri ve adli yardım servisleri de bunlardan sadece biridir. Baro kadın hakları merkezine 444 26 18 hattından ulaşabilirsiniz. Buraya ulaşım sağlayarak yardım talebinde bulunabilir ve hukuki alanda danışmanlık desteği alabilirsiniz. Kadınlar, Devlet destekli olarak veya kurumlar tarafından oluşturulan derneklerden; sığınma, bakım, iş bulma vb. alanlarda yardım alabilir.