Birden fazla sağ kalan eşin mirasçılığı olabilir mi? Miras paylaşımı, miras bırakanın ölümünden sonra gerçekleşebilir. Mirasın paylaşımı da, kanunen ölçü olarak belirlenen zümre sistemine göre yapılır. Zümre sisteminde kan bağıyla yer alan mirasçılar yer alır. Eş, zümre sisteminde yer almaz fakat her zümre katmanında miras hakkı vardır.

Zümre sisteminde yer alan ve sağ kalan eş yasal mirasçılardır. Bunların haricinde birde atanmış mirasçılar vardır. Atanmış mirasçılar ise, miras bırakanın hayatta olduğu sürece resmi işlem yaparak mirasa dâhil ettiği kişi veya kişilerdir. 

Peki, birden fazla sağ kalan eş olduğunda miras payı nasıl olur? Hukuk sistemine göre sadece tek eşin varlığından söz edilebilir. Kadın ya da erkek fark etmeksizin herkesin sadece resmi olarak bir eşi olabilir. Bu durumda da, birden fazla sağ kalan eşin mirasçılığı söz konusu bile olamaz. 

Sağ Kalan Eşin Miras Payı

Beylikdüzü avukat olarak eşin her zümrede miras payının olduğunu belirtmiştik. Şimdi de pay hakkının oranlarını belirteceğiz. Birinci zümrede terekenin ¼, İkinci zümrede ½, üçüncü zümrede ¾ oranında sağ kalan eş miras payı alır. 

Sağ kalan eş, tek başına da miras payı alabilir. Birinci ve ikinci zümrede kimse yoksa üçüncü zümrede de zümre başlarıyla onların çocukları hayatta değilse eş, mirasın tek sahibi olur. Ayrıca medeni kanuna göre, sağ kalan eşin diğer mirasçılardan farklı olarak aile konutu ve eşyaları hakkında intifa veya mülkiyet hakkı vardır. Bu düzenlemeyle, sağ kalan eşin yaşam standardını koruması amaçlanır.

Sağ Kalan Eşim Ev Hakkı Nedir

Birden fazla sağ kalan eşin mirasçılığı kapsamının kanunen geçerli olamayacağından bahsetmiştik. Sağ kalan eş, aile konutu hakkında bazı önceliklere tabii tutulmaktadır. Sağ kalan eşin ev hakkında intifa ya da mülkiyet hakkını kullanabilmesi şartları şu şekildedir;

  1. Edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanması
  2. Edinilmiş mallara katılım rejiminin ölümle sonlanması
  3. Sağ kalan eşin talep hakkını kullanması
  4. Konutun ölen eşe ait olması
  5. Sağ kalan eşin, katılma alacağında söz hakkının olması
  6. Sağ kalan eşin hayat düzeni için bu eve ihtiyacının varlığından söz edilebilir olması
  7. Aksi olan hukuki bir uygulamanın yapılmamış olması