Boşanma davası dilekçesi nasıl hazırlanmalıdır? Dava dilekçeleri, kanunun uygun gördüğü şekillerde düzenlenmelidir. Çünkü dilekçeler resmi evrak niteliğinde mahkemeye sunulan beyanlardan ibarettir. Boşanma dava dilekçesi, mahkemeye ilk sunulan beyanlardır, bu sebeple de oldukça önemlidir. Mahkeme, dava dilekçesindeki yazılı beyanları inceler ve sonrasında da sürece dair diğer detayların incelenmesine karar verir.
Boşanma davası dilekçesi düzenlenmeden önce, davanın hangi şekilde açılacağına karar verilmelidir. Türk medeni hukuku kapsamına göre, boşanma davası iki şekilde açılır. Bunlar; anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davasıdır. Bu iki davanın; dilekçe düzenlemesi, davanın açılma şekli, dava süreci ve diğer tüm detayları farklılıklar göstermektedir.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi
Anlaşmalı boşanma davası dilekçesi düzenlenirken, dikkat edilmesi gereken pek çok husus olmaktadır. Çünkü bu dava her şey kanuna uygun şekilde yapılırsa, tek celsede sonuçlanır. Davada verilen kararların çok az unsurunda sonradan değişiklik yapılabilir ve bu değişiklikler içinde uzun bir dava sürecinin geçmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için, dava dilekçesinin yanı sıra anlaşmalı boşanma protokolü de düzenlenmelidir. Protokol içerisinde, boşanmanın maddi ve manevi tüm sonuçlarında yapılan anlaşma şartları yer alır. Dilekçesinde de bu şartların onaylandığı beyan edilir. Anlaşmalı boşanma davasının dilekçesinde ve protokolünde yer alması gereken bilgiler şu şekildedir;
- Tarafların boşanmayı kabul ettikleri
- Müşterek çocuk varsa velayet hakkının hangi tarafta olacağı (Taraflar ortak velayet hakkını da kullanabilir)
- Müşterek çocukla kişisel ilişki kurulma zamanları
- Nafaka ödemesi ve yıllık nafaka artış oranı
- Tazminat talepleri
- Mal paylaşımı
- Ev eşyalarının paylaşımı
- Diğer tüm talepler
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi
Çekişmeli boşanma davası dilekçesi düzenlemesi oldukça hassas ve dikkatli şekilde yapılmalıdır. Bu dilekçe içeriği hazırlanırken, kanunen avukat desteği alınması şart değildir. Fakat Beylikdüzü avukat olarak belirtmek isteriz ki; boşanma davası dilekçelerinde ve süreçlerinde avukat desteği alınması hak kaybı yaşanmasını engeller.
Çekişmeli boşanma davaları, kanunen geçerli sebeplere dayanarak açılır. Bu kanun içeriğine bağlı olarak da dava dilekçesinde, davanın açılmasına neden olan tüm sebepler ve yaşanılan vakıalar yer almalıdır. Dilekçe içeriğinde sadece yaşanılanlar değil bunun yanı sıra; boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarına dair olan tüm talepler, boşanmaya neden olan vakıaların şahit ve delilleri de dilekçede yer almalıdır.