Boşanma davası nedir ne bu davanın sonucunda ne olur? Kadın ve erkek ortak hayat kurmak için resmi şekilde evlenmeyi isteyebilir. Tarafların resmi evliliğinden söz edilebilmesi için, kanunen geçerli olan resmi nikâh işlemleri yapılmalı ve evlilik akdi bu şekilde gerçekleşmelidir. Dini nikâh kesinlikle resmi nikâhla aynı kisvede yer almaz ve dini nikâhın kanunen geçerliliği yoktur.

Resmi olarak gerçekleşen nikâh sonrasında, kadın ve erkeğin ortak yaşamı yani evliliği kurulmuş olur. Evlilik birliği içerisinde tarafların karşılıklı olarak belli başlı yükümlülükleri vardır. Taraflardan biri ya da ikisi de bu yükümlülükleri yerine getirmezse, ortak hayatın çekilmezlik koşulu meydana gelir. Ortak hayatın çekilmezlik koşuluyla, tarafların birlikte veya tek tarafın ortak hayatı sonlandırma talebi ortaya çıkar. Ortak hayatın sonlandırılması için, resmi olarak boşanma davası açılmalıdır.

Eşime Boşanma Davası Açmak İstiyorum

Boşanma davası nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra, kapsama dair farklı bilgiler vermeye devam edeceğiz. Boşanma davası anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olarak açılır. Fakat her iki davanın açılması için farklı unsurların varlığından söz edilmelidir. 

Tek taraflı boşanma davası açmak isteyen kişi, çekişmeli boşanma davası açabilir. Bu dava türünde boşanmanın sonuçları arasında olan maddi ve manevi tüm unsurların kararı hâkim tarafından verilir. Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına göre çok daha uzun süren bir davadır. 

Çekişmeli boşanma davası açan kişi, davacı taraf sıfatındadır. Hakkında dava açılan kişiyse, davalı taraftır. Davalı taraf, davacının davasına karşılık olarak cevap dilekçesiyle davaya katılabilir veya koşulların uygunluğuna göre yeni bir boşanma davası açabilir.

Boşanma Davası Dilekçesi

Boşanma davası nedir sorusunun yanıtını öğrenen ve boşanmayı isteyen taraf, boşanma dilekçesi hakkında da bilgi edinmelidir. Boşanma dilekçesi davanın açılma türüne göre, anlaşmalı boşanma davası dilekçesi veya çekişmeli boşanma davası dilekçesi şeklinde düzenlenmelidir. 

Boşanma dilekçeleri, davayı ilerleten vekil avukat varsa avukat tarafından hazırlanır. Dava sürecini ilerletecek bir vekil avukat olmasa bile dilekçe düzenlenmesi için avukat desteği alınabilir. Çünkü dilekçe mahkemeye ulaşan ilk evrak olmaktadır. Bu sebeple de çok önemlidir ve kesinlikle kanuna uygun içerikler halinde düzenlenmelidir. 

Anlaşmalı boşanma davası açılırken, dilekçenin haricinde anlaşmalı boşanma protokolü de düzenlenmelidir. Çekişmeli boşanma davası dilekçesinde; boşanmaya neden olan unsurlar, dava nedeninin ispatları, boşanmanın sonuçlarına dair talepler ve diğer bilgiler mutlaka dilekçede belirtilmelidir. Dava dilekçeleri titizlikle ve dikkatle hazırlanmalı, bu aşamada yapılan hataların ilerleyen süreçte telafisi olmama ihtimali de vardır.

Boşanma davası için Beylikdüzü Avukat ile görüşüp danışmanlık alabilirsiniz.