Boşanma davası ücreti ne kadar? Boşanma davaları; davanın açılma şekli, davanın süreci, davanın sonuçları ve diğer özellikleri açısından farklılıklar göstermektedir. Türk medeni hukuku kanunlarına göre boşanma davaları, anlaşmalı boşanma davası veya çekişmeli boşanma davası olarak açılabilir. İki davanın da genel olarak tüm özellikleri farklılık göstermektedir. 

Boşanma davaları arasında farklılık gösteren bir konuda, ücretlendirmeleri olmaktadır. Dava ücretinin belirlenmesinde yetkili mercii, Barolar Birliği olmaktadır. Barolar Birliği, her yıl düzenli olarak davaların taban ve tavan fiyatlarını belirler. Avukatlar, belirlenen bu fiyatlandırma aralığında ücret alarak dava süreci ilerletebilirler. Belirlenen fiyattan daha az almak haksız rekabet kurallarına aykırı olacağı için, taban fiyat her avukat için aynıdır. Fiyatın yükselmesi ise avukatın diğer unsurlarına bağlıdır.

Avukatsız Boşanma Davası Ücreti

Avukatın bulunduğu şehir, ofisinin bulunduğu yer, davanın süreci, davanın konusu vb. pek çok faktör dava ücretinin belirlenmesinde etkili olan unsurlardandır. Eğer kişinin avukatla çalışma yapmak için maddi olanağı yoksa isteğine bağlı olarak dava sürecini kendisi ilerletebilir. Kanunlara göre, boşanma davasını avukatla ilerletme zorunluluğu yoktur. Fakat avukatın hak koruyucusu olduğunu da unutmamak gerekmektedir. 

Özel avukatla çalışma olanağı olmayan kişi, Barolar Birliğine başvuru yaparak ücretsiz avukat ataması yapılmasını talep edebilir. Maddi olanağı hiç olmayan ya da kısıtlı olan ve bu durumu ispat edebilen kişi Baronun ücretsiz avukatı ile dava sürecini ilerletebilir. Her ne kadar kanunen avukatsız boşanma davası ilerletilebilir olsa da, avukatsız ilerletilen davalarda telafisi imkânsız ya da çok zor olan hak kayıplarının da yaşandığı bilinmelidir. 

Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti

Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede sonuçlanan davalar arasında yer alır. Fakat bu davanın tek celsede bitmesi için kanunen belirlenen tüm etkenlerin yerine getirilmesi gerekir. Bunları belirtecek olursak;

  1. Taraflar 1 yıldır evli olmalı
  2. Boşanmayı kabul etmeliler
  3. Boşanmanın maddi ve manevi sonuçlarında anlaşma sağlanmalı
  4. Anlaşmalı boşanma davası protokolü ve anlaşmalı boşanma davası dilekçesi eşliğinde dava açılmalı
  5. Taraflar mahkemeye giderek, protokol ve dilekçede yer alan tüm maddeleri kabul ettiklerini sözlü şekilde beyan etmelidir

Anlaşmalı boşanma davası ve Beylikdüzü avukat eşliğinde ilerletilirse, ortalama 1 ay içerisinde sonuçlanır. Avukatsız ilerletilen dava süreçleri ise ortalama 6 ay sürmektedir. Tek celsede sonuçlanan bir dava olduğu içinde, anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasından daha uygun fiyata tabi tutulmaktadır.