Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat alınabilir mi? Maddi ve manevi tazminat, pek çok davanın sonuçlarında talep edilebilecek unsurlardan olmaktadır. Boşanma davasının sonuçlarında da, tazminat alma hakkı oluşur.

Tazminat, kişinin haksız şekilde uğramış olduğu mağduriyetin bir kısmının giderilebilmesi için verilen ödemedir. Yaşanılan mağduriyetin unsurlarına bağlı olarak, maddi tazminat ya da manevi tazminat talep edilebilir. 

Türk medeni kanunun madde 174 içeriğinde, tazminattan bahsedilmektedir. Madde içeriği şöyledir; Mevcut ya da beklenen menfaatleri boşanma nedeniyle zedelenen kusursuz ya da daha az kusurlu taraf, kusurlu olan taraftan uygun şekilde maddi tazminat isteyebilir. Boşanmaya neden olan olaylar nedeniyle kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan taraftan manevi tazminat olarak uygun bir miktar para ödenmesini isteyebilir. 

Boşanmada Manevi Tazminat Miktarı

Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat konumuzu, alanlarına ayırarak inceleyeceğiz. Evliliğin boşanmayla sonuçlanmasıyla; psikolojik olarak etkilenen, şeref-haysiyet-onur vb. unsurları zedelenen kusursuz veya az kusurlu eş, diğer eşten manevi tazminat talep edebilir.

Manevi tazminat talebi, boşanmanın türüne göre de belirlenir. Anlaşmalı boşanmada; manevi tazminat talep edilirse, taraflar tazminat ödenmesi ve miktarı konusunda anlaşma sağlamalıdır. Aksi olan durumda yani anlaşma sağlanamazsa, anlaşmalı boşanma davası gerçekleşemez.

Çekişmeli boşanma davasında; manevi tazminat talebi, mahkemeye beyan edilir. Tazminat talep eden taraf istemiş olduğu miktarı da belirterek konuyu mahkemeye iletir. Hâkim, tazminata dair olan tüm delilleri ve diğer incelemeleri yaparak konu hakkında karar verir. 

Boşanmada Maddi Tazminat Miktarı

Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat yazımızın bu alanında, maddi tazminat hakkından bahsedeceğiz. Evlilik birliğinin sonlanması talebiyle, taraflar arasında hak kazanılan bir konuda maddi tazminat olmaktadır.

Manevi tazminat hususunda olduğu gibi, anlaşmalı boşanma davası içinde maddi tazminat talebi varsa taraflar konuda anlaşma sağlamalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında ise maddi tazminata karar verme yetkisi hâkime aittir. 

Boşanmayla, maddi etkenleri zedelenecek olan kusursuz ya da daha az kusurlu olan taraf, maddi tazminat talebine bulunabilir. Hâkim tazminat miktarını belirlerken;

  1. Tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını inceler
  2. Yaşanılan fiilin ağırlığını ve tarafların kusur derecelerini inceler
  3. İhlal edilen mevcut ve beklenen menfaat kapsamlarını inceler
  4. Hakkaniyet ölçüsü kapsamında değerlendirme yapar ve karar verir.