Boşanma davasında nafaka alınabilir mi? Nafaka, maddi olarak yoksulluğa düşecek olan tarafa verilebilecek maddi ödenektir. Nafakanın alınabilmesi için ortada nafakayı hak edecek geçerli nedenlerin olması gerekir. Boşanma davasında nafakanın alınabilmesi için maddi yoksulluğa düşecek olan taraf talepte bulunabileceği gibi hâkim re’sen nafaka ödenmesine de karar verebilir. 

Boşanma veya ayrılık davasının başlamasıyla birlikte maddi yoksulluğa düşecek olan taraf ve müşterek çocuk için nafaka ödemesi yapılmasına başlanabilir. Halk arasında merak edilen bir durumda, nafaka ödemesini kadının mı yoksa erkeğin mi alabileceğidir. 

Türk medeni hukuku kanunlarına göre, nafaka alan tarafın cinsiyetinin hiçbir önemi yoktur. Nafaka alınabilmesi için en önemli etken, nafaka almak isteyen tarafın maddi yoksulluğa düşecek olmasıdır. Yani boşanma veya ayrılık davasını kadının ya da erkeğin başlatmış olması, nafaka için bir önem teşkil etmemektedir. 


Boşanmada Çocuğa Nafaka Ne Kadar

Boşanma davasında nafaka alacak olan kişilerden biri de müşterek çocuktur. Müşterek çocuğun özel giderleri ve günlük giderleri anne ve baba tarafından karşılanmalıdır. Ebeveynler çocuk yetişkin olana kadar bu sorumluluğu zorunlu şekilde karşılamalıdır. 

Boşanma davasının başlamasıyla birlikte müşterek çocuğun velayet hakkında da bazı değişiklikler meydana gelir. Çekişmeli boşanma davası sürecinde çocuğun velayetinin hangi tarafa ait olacağının kararını hâkim verir. Velayet hakkı alamayan taraf ise çocuğu mahkemenin belirlediği zamanlarda görür ve bu duruma da kişisel ilişki kurma süresi denilir. 

Mahkemenin kararıyla velayet hakkı alamayan taraf, çocuğun giderlerine katkı sağlamakla yükümlüdür. Nafaka ödemesinin miktarı, hâkim tarafından belirlenir ve bu miktar belirlemesinde tamamen çocuğun çıkarları koruma altına alınır.


Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Miktarı 

Boşanma davasında nafaka miktarı ne kadar olur sorusunun yanıtını iki şekilde incelememiz gerekir. Boşanma davası, anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davası şeklinde olur. Bu iki davanın da açılma şartları ve süreçleri tamamen farklıdır. 

Çekişmeli boşanma davasında nafaka miktarının kararını hâkim verir. Hâkim, tarafların gelir ve gider düzeylerini, yaşama koşullarını inceleyerek nafaka miktarını belirler. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; Hâkim tarafından belirlenen nafaka miktarına tarafların itiraz hakkı da vardır.

Anlaşmalı boşanma davasının en temel şartı, tarafların boşanmanın sonuçlarına dair olan maddi ve manevi bütün koşullarda anlaşma sağlamasıdır. Yani taraflar boşanmanın sonuçlarında uzlaşma sağlayamazsa, anlaşmalı boşanma davası gerçekleşemez. Bu sebeple de anlaşmalı boşanma davasında nafaka miktarı taraflarca belirlenmeli ve onaylanmalıdır.