Boşanma davasının reddi ne anlama gelir? Boşanma davası açılırken veya süreç devam ederken usulden ya da esastan yapılan eksik, hatalı işlem sonrasında dava reddedilebilir. Ayrıca dava süreci devam ederken de kanunen uygun olmayan davranışlar sergilenirse de boşanma davası reddedilir. Esenyurt avukat olarak belirtmek isteriz ki; davanın reddedilme sebepleri ayrı başlıklar altında incelenmelidir.
Usulden dolayı boşanma davasının reddedilme sebepleri;
- Harç ödemelerinin yapılmaması
- Davanın yetki dışı mahkemede açılması
- Vekil avukatın vekâletnamesinin dosyaya sunulmaması
- Dosya avansının yatırılmaması
- Daha önce açılan veya hâlihazırda devam eden boşanma davasının varlığı
Esastan dolayı boşanma davasının reddedilme sebepleri;
- Davacının davadan feragat etmesi
- Anlaşmalı boşanma davasında, taraflardan birinin anlaşma hususlarından vazgeçmesi
- Çekişmeli boşanma davasında iddia edilen unsurların ispat edilememesi
- Hukuka aykırı delil
- Süresi içinde işlem yapılmaması
- Boşanma sebebinin affedilmesi
Boşanma Davasının Reddedilmesi
Boşanma davasının reddi gerçekleştiği zaman ne olur? Boşanma davasının reddedilmesinin bazı sonuçları olmaktadır. Kanun koyucu bu konuda taraflara bazı yaptırımlar uygulamıştır. Boşanma davasının reddedilmesi; usule aykırılık, esasa aykırılık ya da davadan feragat şekillerinde olmaktadır.
Boşanma davasının reddedilmesiyle birlikte, evlilik devam ediyor sayılır. Yeniden boşanma davasının açılmasını isteyen taraf, davanın şekline göre işlem yapmalıdır. Örneğin; anlaşmalı boşanma davasında taraflardan birinin protokol maddesinde yaşadığı anlaşmazlığa dayalı olarak dava reddedildiyse, bu durumda anlaşma sağlanamadığı için çekişmeli boşanma davası açılır.
Çekişmeli boşanma davasında usule aykırılıktan dolayı dava reddedildiyse, eksikliklerin giderilmesi talep edilebilir. Fakat esastan dolayı dava reddedildiyse, aynı sebebe bağlı olarak 3 yıl boyunca dava açılamaz. Fakat ortada ispat edilebilir başka bir dava sebebi varsa, bu sebebe bağlı olarak yeniden dava açılabilir.
Boşanma Davasının Reddinde Nafaka
Boşanma davasının reddi gerçekleştiği zaman, nafaka hakkı alınabilir mi? Boşanma davası ilk celsede reddedilebileceği gibi ilerleyen celselerde de reddedilebilir. Reddin sonuçlarından biri de, nafaka ile alakalıdır.
Boşanma davası hakkında ret kararı verilse bile hâkim nafaka ödemesine hükmedebilir. Fakat burada belirtilen nafaka tedbir nafakasıdır. Hâkim, ret öncesinde nafaka kararı vermemiş olsa bile yine de nafaka hakkından söz edilebilir. Bu durumda dava dosyası, temyize gönderilmelidir. Eğer dava reddedilmeden önce nafaka kararı verilmişse, ret sonrasında nafakanın azaltılmasına ya da yükseltilmesine de karar verilebilir.