Boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtını, Türk Medeni Kanunu’na göre iki kısma ayırarak incelememiz mümkündür. TMK kapsamına göre boşanma nedenleri işi kısma ayrılır. Bunlar; genel boşanma sebepleri ve özel boşanma sebepleri olmaktadır.
Genel boşanma sebepleri, kanun içeriğinde oldukça geniş bir alana sahip olmaktadır. Buna örnek verecek olursak; karakter uyumsuzluğu, sevgisizlik, eşin ailesine yönelik kötü davranış, hastalığın tedavisinden kaçınma, horlamak vb. diğer etkenleri belirtebiliriz. Kısaca açıklayacak olursak; evlilik birliğinin çekilmez olmasını sağlayan tüm unsurlar, genel boşanma sebepleri içeriğinde yer alır. Bu alanda yer alan boşanma sebepleri, “evlilik birliğinin temelinden sarsılması” konulu boşanma davası içeriğini oluşturur.
Özel boşanma sebepleri ise; akıl hastalığı, zina, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, hayata kast-pek kötü ve onur kırıcı davranış olmaktadır. Genel ve özel boşanma sebeplerine bağlı olarak boşanma davası açılacaksa, bu davanın türü çekişmeli boşanma davası olur.
Kadının Eşinden Boşanma Sebepleri
Boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtı, kanun koyucu tarafından belirlenmiştir. Kanun koyucu bu sorunun yanıtını kadına ve erkeğe ayrı şekillerde vermemiştir. Yani hem kadın hem de erkek boşanma sebeplerine bağlı olarak, dava açma hakkına sahiptir.
TMK madde 161 ve 165 içeriklerinde özel boşanma sebepleri yer alır. Özel boşanma sebeplerinin varlığının ispat edilmesi halinde mahkeme boşanma veya ayrılık kararı vermelidir. Bu sebeplerden birine bağlı dava açan taraf, karşı tarafa ait kusuru ya da eylemin ağırlığını ispat etmek zorunda değildir. Boşanmaya karar verilmesi için sadece yaşanılan olgunun ispat edilmesi yeterlidir.
Yaşanılan olguların ağırlığı veya karşı tarafın daha kusurlu olduğunun ispat edilmesi halinde, boşanmanın sonuçlarında yer alan diğer etkenlerden faydalanılabilir. Bunlar; manevi tazminat, velayet hakkı vb. diğer haklardır.
Kesin Boşanma Sebepleri
Boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtları ve kesin boşanma sebepleri konusunun yanıtı aynı olmaktadır. Esenyurt avukat olarak belirtmek isteriz ki; çekişmeli boşanma davası olarak açılan bu dava türlerinde en önemli unsur, dava konusunun ispat edilmesidir. İspat, boşanmanın veya ayrılık kararı verilmesi için tek etkendir.
Boşanma davasının açılma sebebi mahkemeye ispat edilemezse, davanın reddi gerçekleşir. Bu durumda halen boşanmak isteyen taraf yeniden ve ispat edebileceği bir nedene bağlı olarak boşanma davası açabilir.
Boşanma davasının reddedilmesine neden olan bazı diğer unsurlar şu şekildedir; dava sebebinin dava açılmadan önce ya da dava sürecinde affedilmesi ve dava sebebinin zamanaşımına uğramasıdır.