Ceza Hukuku

Ceza hukuku, haksızlığa uğrayan mağdur kişilerin haklarının korunmasını temel alan hukuk alanıdır. Bu hukuk alanının içeriğinde belirlenen kanun maddelerine göre, kişinin yaşamış olduğu olayın mağduriyet olup olmadığı belirlenir. Eğer kişi iddia ettiği şekilde mağduriyet yaşamışsa yine ceza hukukunda belirlenen kanun maddelerine göre cezalandırılır. 

Ceza hukukunun içeriğinde belirlenen yetkilere göre şüpheli olan kişi hakkında yakalama kararı verilebilir. Ayrıca şüpheliye ithafen arama, el koyma, ortam dinleme, vb. tedbirlerde alınabilir. Burada dikkatle bilinmesi gereken etken, herkesin bu yetkiye sahip olmadığıdır. Sadece bu alanda görev yapan yetkili kişiler bahsettiğimiz unsurları yapmakla görevlidir. 

Ceza hukukunun kendi içeriğinde iki ana kısma ayrıldığını söyleyebiliriz. Bunlar; Maddi anlamda ceza hukuku ve şekli anlamda ceza hukukudur. 


































































































































































































































































































































































































































































Ceza Hukukunun Özellikleri

Ülkemizde yaşayan milyonlarca insan vardır ve bu insanların hepsinin ferah içerisinde huzurla yaşaması maalesef ki her zaman mümkün olmuyor. Hukuk kapsamının oluşturulmasındaki en büyük nedende toplum içerisindeki huzurun sağlanmasıdır. 

Kanunlarımıza göre toplum kurallarına uymayan, başkasına maddi ya da manevi şekilde zarar veren vb. davranışlar sergileyen kişi Devletin uygulamalarına tabii tutulur ve cezalandırılır. Hakkında şikâyet olan ya da şikâyet olmaksızın yargılanacak suçlar kapsamında suça karışan kişi mahkeme tarafından yargılanır ve suçu ispat edilirse suçunun oranına göre cezalandırılır. 

Ceza hukukunun davaları iki kısımdan oluşur. İlk kısım soruşturma evresidir. Bu evrede kişinin işlediği iddia edilen suça dair araştırmalar yapılır. Araştırma komisyonu suçun olabileceği şüphelerini ve delil kaynaklarını elde ederse ikinci evre olan kovuşturma evresi başlar. Kovuşturma evresinin başlamasıyla mahkeme tarafından yargılama süreci başlamış olur. 


































































































































































































































































































































































































































































Türk Ceza Hukuku 

Türk Ceza Hukukunun kendi içeriğinde iki kısma ayrıldığını belirtmek isteriz. Bunlar; Genel Ceza Hukuk Bölümü ve Özel Ceza Hukuk Bölümüdür. 

Genel Ceza Hukuk Bölümü: Bu alan içerisinde suçun kavramı maddi ve manevi zararlar olarak incelenmektedir. 

Özel Ceza Hukuk Bölümü: Kanunlarımız tarafından belirlenen kurallar, kurallara uyulmaması durumunda hangi etkenlerin gerçekleşeceği ve hukuka aykırı davranan kişilerin alacağı cezalar bu alan içerisinde belirtilir. 

Türk Hukuk kurallarına göre her dava sürecinde avukatla çalışma zorunluluğu olmaz. Fakat ceza hukuku kapsamına göre kişi reşit değilse, ergin düşünecek zekaya sahip değilse, yaşlıysa, kısıtlıysa ve hakkında iddia edilen suçun cezası en az 5 yılsa avukatla çalışma yapması zorunludur.


































































































































































































































































































































































































































































Hukuk Alanları