Ceza hukuku nedir ve bu hukuk alanı ne anlam teşkil eder? Ceza hukuku, suç ve suça bağlı verilen ceza kavramlarını içeriğinde barındırır. Ceza hukukunun en temel amacı, toplum huzurunun sağlanması ve korunmasıdır. Hukuk sistemi var olmasaydı kişiler, istedikleri şekilde başkalarına zarar verebilir ve bu sebeple de ceza almazlardı. Var olan ceza hukuku sayesinde suç işlenmesi önlenir ve bu önleme rağmen suç işleyen kişiye yönelik cezai işlem uygulanır.

Ceza hukuku, kamu hukukunun içerisinde yer edinmiş olan bilim alanıdır. Bir suçun işlenmesi dâhilinde, devletle suçu işleyen kişi için cezalandıra ilişkisi kurulur. Suçu işleyen kişi, devletin belirlemiş olduğu kanunlar kapsamında cezalandırılır.

Ceza Hukuku 

Ceza hukuku nedir sorumuzun yanıtına yazı içeriğimizde yer verdik ve daha fazla bilgiye de bu yazı içeriğimizde yer vereceğiz. Ayrıca Beylikdüzü Avukat ile iletişime geçerek daha fazla ceza hukuku davaları hakkında bilgi alabilirsiniz. 

5237 sayılı Türk ceza kanunu hükümlerine göre, TCK’nın özel hükümleri 4 temel gruba ayrılır. Bunlar; Uluslararası işlenen suçlar, kişilere karşı işlenen suçlar, topluma karşı işlenen suçlar, Devlete ve millete karşı suçlardır. Ayrıca bu bölümlerde kendi içerisinde farklı gruplara ayrılmaktadır. 

Ceza hukukunun bazı ilkeleri vardır. Bunlara örnek verecek olursak;

  1. Belirlilik ilkesi
  2. Kanun ilkesi
  3. Cezaların şahsiliği ilkesi
  4. Eşitlik ilkesi
  5. Kıyas yasağı ilkesi
  6. Örf, âdete dayalı olan suç ve ceza oluşturma yasağı
  7. Aynı fiil sebebiyle iki kez yargılama yasağı ilkesi
  8. İdarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza oluşturma yasağı ilkesi

Maddi Ceza Hukuku

Ceza hukuku nedir konumuza devam ederken, suçun maddi unsurundan bahsedeceğiz. Suçun oluşabilmesi için, failin suç tanımına uygun olan eylemi yani fiili gerçekleştirmesi gerekir. Fiilden belirtilen, insanın kendi iradesi dâhilinde dış dünyayı değiştiren bir işi yapmasıdır. 

Maddi ceza hukuku 5237 sayılı kanun içerisinde yer alır. Bu maddeye göre “Hangi fiillerin suç teşkil ettiği, suçun unsuru, suçlar için öngörülen cezalar ve bunlara dair temel ilkeler maddi ceza hukuku kapsamında yer alır”. Maddi ceza hukuku kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; ceza hukuku genel hükümler ve ceza hukuku özel hükümler olmaktadır.

Maddi unsurlar arasında yer alan bazı terimler vardır. Bu terimlere örnek verecek olursak; mağdur, fail, fiil, suçun konusu, suçun nitelikli halleri yer alır. Tüm icrai, ihmali hareketlerin varlıkları maddi unsuru oluşturmaktadır.

Hukuk Alanları