Denetimli serbestliğe uymama durumunda ne olur? Denetimli serbestliğin hak kazanılması için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Denetimli serbestliği hak kazanan hükümlünün, bu kararın onaylanmasından sonra da uyum sağlaması gereken belli başlı şartlar olmaktadır.
Hükümlünün, denetimli serbestlik sonrasında uyum sağlaması gereken kuralları, karara onay veren yetkili merci belirlemektedir. Hükümlü, mahkeme tarafından belirlenen bu şartlara kesinlikle uyum sağlamakla yükümlüdür.
Denetimli serbestlik kurallarına uyulmadığı zaman, infazın gerçekleştirilme şekli de ortadan kaldırılır. Yani hükümlü, yeniden ceza evine alınır ve cezasını hapishanede geçirmeye devam eder. Denetimli serbestlik birkaç şekilde bozulabilir. Bunlara örnek verecek olursak;
- Tahliye sonrasında 5 günlük süre içinde başvuru yapma şartının ihlali
- Denetimli serbestlik müdürlüğü programına uyum sağlanmaması
- Denetimli serbestlikten hür iradeyle vazgeçme
Denetimli Serbestlik Sorgulama
Denetimli serbestliğe uymama kapsamında yer alan konu başlıklarını belirtmiştik. Şimdi de bu konu başlıkları hakkında bilgilendirme yapacağız.
Tahliye sonrasında 5 günlük süre içinde başvuru yapma şartının ihlali: Hükümlü kişi tahliyesi gerçekleştikten sonra beş günlük süre içerisinde denetimli serbestlik müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. Bu başvuruyla birlikte hakkında karar verilen tedbire uygun programa katılım sağlar.
Denetimli serbestlik müdürlüğü programına uyum sağlanmaması: Denetimli serbestlik müdürlüğü tarafından belirlenen hükümlü programına uyum sağlanmalı ve belirlenen kurallar kapsamında davranışlar sergilenmelidir. Program kurallarına 2 defa uyum sağlanmaması durumunda, denetimli serbestlik kuralı ihlal edilmiş sayılır.
Denetimli serbestlikten hür iradeyle vazgeçme: Hükümlü, hak kazanmış olduğu denetimli serbestlik kapsamından kendi isteğiyle vazgeçerek kalan cezasını cezaevinde çekmeyi isteyebilir.
Denetimli Serbestlik Türleri
Denetimli serbestliğe uymama kurallarını açıkladıktan sonra, denetimli serbestlik türlerini belirteceğiz. Bunlar;
- Adli kontrol tedbiri
- Kısa süreli hapis cezalarında yaptırımlar
- Cezanın ertelenmesi etkeninde verilen sorumluluklar
- Belli başlı haklardan mahrum bırakılma
- Tedavi ya da denetimli serbestlik
- HAGB
- Koşullu salıverilmeden sonra denetimli serbestlik
- Etkin pişmanlık
- Hapis cezasının evde geçirilmesi talebi
- Bazı suç faillerine ve mükerrerlere bağlı infaz yapılması ve denetimli serbestlik
- Adli para cezasının sonucu olarak kamu yararına faydalı olan işte çalışma
- Çocuğun denetim altına alınması ve denetim altında tutulması
Denetimli serbestliğe uymama ve ceza hukuku davaları hakkında detaylı görüşme yapmak için, Beylikdüzü Avukat ile iletişime geçerek danışmanlık randevusu talep edebilirsiniz.