Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul hukuku, Medeni Hukukun içerisinde önemli bir yere sahip olan Eşya Hukuku başlığının içerisinde yer alır. Ev, arsa, daire vb. taşınmazlarla ilgili olan sorunlarda bu hukuksal alana başvuru yapılır. Gayrimenkul hukukunun temelini “mülkiyet hakkı” oluşturmaktadır. Mülkiyet hakkı ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından kabul edilmekte ve korunmaktadır.
Gayrimenkullerin alım-satım işlemleri, devir işlemleri, kiralanmaları, imar ve diğer bütün işlemleri kanunen belirlenen uygunluklara göre olmalıdır. Kanunlar tarafından belirlenen olgular içerisinde yer almayan her işlem yasa dışı kabul edilir.
Ülkemizde gelişen inşaat sektörü alanı ile gayrimenkul hukukunun kapsamı da hayatımızda daha sıklıkla yer almaya başlamıştır. Fakat halk arasında bilinen pek çok yanlış bilginin yayılması nedeniyle işlemler arasında hatalar olmaktadır. Bu sebeple de konu hakkında uzman avukat desteği almak oldukça önemlidir.
Gayrimenkul Hukuku Avukatı
Türk hukuk sistemimize bağlı olarak bazı davalarda avukatla çalışma zorunluluğu vardır. Fakat gayrimenkul davaları bu kapsamda yer almaz. Bundan dolayı da pek çok mağduriyet yaşayan kişi kendi haklarını kendi savunmaktan yana davranır.
Kendi davasını ilerletmek isteyen pek çok kişinin daha fazla mağduriyet yaşadığı ve telafisi olmayan kayıplarla karşılaştığı görülmektedir. Çünkü dava süreçleri oldukça karışık yapıdadır ve bu sürede yapılması gereken işlemler süresi içinde eksiksiz şekilde yapılmalıdır.
Gayrimenkul hukukunun içeriğinde çok fazla dava konusu vardır. Önemle bilinmesi gerekir ki; İş bu dava konuları birbirine ne kadar benzer olursa olsun, önemli olan doğru konu başlığı altında dava açılmasıdır.
Gayrimenkul Hukuku Davaları
Gayrimenkul hukukunun içerisinde olan bazı dava konuları şu şekildedir;
- - Ortaklığın giderilmesi davası (İzale-i Şuyu davası)
- - Tapu iptali ve tapu tescili davası
- - Tapuda kayıt düzeltme davaları
- - İstihkak davası
- - Kamulaştırma davası
- - Kira bedeli tespiti davası
- - Tahliye davası
- - Yabancıların mülk edinmesi davası
- - Kira sözleşmelerinin düzenlenmesi ve feshedilmesi davası
- - Sözleşmelerden doğan anlaşmazlıkların davası
- - Ecri misil davası
- - Zilyetliğin korunması davaları
- - Yolsuz tescilin düzeltilmesi davası
- - Tasarrufun iptali davaları
- - İpotek kurulması ve ipoteğin terk edilmesi davası
- - Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri
Gayrimenkul hukuku davaları açılmadan önce dava açma hakkının olup olmadığı ve zamanaşımı sürelerine dikkat edilmelidir. Türk Hukuk Sistemimize göre, zamanaşımı süresi dolan konular hakkında dava açılamaz.