Genel boşanma sebepleri nelerdir sorusunun yanıtını, Esenyurt avukat tarafından düzenlenen yazı içeriğimizde bulabilirsiniz. Türk medeni hukuku kanunlarına göre boşanma davaları 2 şekilde açılabilir. Bunlar anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davası açılırken, kanunen geçerli bir nedenin mahkemeye beyan ve ispat edilmesi gerekmezken, çekişmeli boşanma davasında bu kapsam geçerlidir.

Çekişmeli boşanma davası açılabilmesi için, kanunen belirlenen sebepler vardır. Bunlar; boşanmanın genel sebepleri ve boşanmanın özel sebepleri şeklinde iki kısma ayrılır. İki temel kapsamında kendi içerisinde gruplara ayrıldığını belirtmemiz gerekir. 

Boşanmanın genel sebepleri, oldukça geniş bir alana sahiptir. Kısa şekilde bu durumu açıklayacak olursak; çiftler arasında yaşanılan olumsuz olayların, hayatın çekilmezlik kuralını oluşturmasına sebep olacak tüm olaylardır diyebiliriz. 

Özel Ve Genel Boşanma Sebepleri

TMK madde 166 içeriğinde, boşanmanın genel sebepleri kapsamına yer verilmiştir. Madde içeriğine göre; Ortak hayatı devam ettirmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede evlilik birliğinin temelinden sarsılması durumunda, eşlerden her biri çekişmeli boşanma davası açabilir.

Özel boşanma sebepleri ise 5 temel gruba ayrılmaktadır. Bunları belirtecek olursak;

  1. Zina (aldatma) sebebi ile boşanma davası
  2. Hayata kast, pek kötü ya da onur kırıcı davranış sebepleri ile boşanma davası
  3. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme sebepleri ile boşanma davası
  4. Terk sebebi ile boşanma davası
  5. Akıl hastalığı sebebi ile boşanma davası

Boşanma Davası Ve Boşanma Sebepleri

Çekişmeli boşanma davasının açılabilmesi için, genel boşanma sebepleri veya özel boşanma sebepler kategorisinde yer alan vakıaların gerçekleşmiş olması gerektiğini açıklamıştık. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki; boşanma davasının gerçekleşebilmesi için, mahkemeye beyan edilen bu vakıaların ispat edilmesi gerekir. İspat yükümlülüğü, davacı tarafa ait olmaktadır. 

Anlaşmalı boşanma davası ise çekişmeli boşanma davasına göre farklılıklar göstermektedir. İlk farklılık ise anlaşmalı boşanma davası açılırken boşanma sebebinin gösterilmesine zorunluluk olmamasıdır. Fakat bu davanın açılması için de bazı farklı şartlar vardır. Taraflar; en az 1 yıldır evli olmalı, boşanmayı kabul etmelidir, boşanmanın maddi sonuçlarında anlaşma sağlamalıdır, boşanmanın manevi sonuçlarında anlaşma sağlamalıdır.

Tüm şartlara uygunluğu olan taraflar, anlaşmalı boşanma davasına başvuru yapabilmek için “anlaşmalı boşanma davası protokolü ve anlaşmalı boşanma davası dilekçesi” düzenlemelidir. Bu evraklar dava sürecini ilerletecek avukat varsa, avukat tarafından hazırlanır. Aksi olan durumlarda sorumluluk taraflara aittir.