Haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma davası açılması, kanunen geçerli olan boşanma sebeplerindendir. Türk medeni hukuku kapsamına göre çekişmeli boşanma davasının açılması için ortada kanunen geçerli olan bir boşanma sebebinin olması gerekir. Eşlerden birinin haysiyetsiz hayat sürmesi ise çekişmeli boşanma davası açılması için yeterli sebeplerdendir. 

TMK Madde 163 içeriğinde haysiyetsiz hayat sürme kapsamı açıklanmıştır. Bu madde içeriğinde “Eşlerden biri küçük düşürücü suç işler ya da haysiyetsiz hayat sürer ve bu sebeplerden dolayı diğer eşin onunla yaşanması beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir”. 

Haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma davası açma hakkı, kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafa aittir. Yani haysiyetsiz hayat süren taraf bu sebebe dayanarak boşanma davası açamaz, mağduriyet yaşayan taraf bu davayı açabilir. 

Haysiyetsiz Hayat Sürme Örnekleri

Haysiyetsiz hayat sürme sebebiyle boşanma davası açan davacı tarafın ispat yükümlülüğü vardır. Yani davacı taraf davalının haysiyetsiz hayat sürdüğünü mahkemeye ispat etmelidir. Davalı taraf ise hakkında iddia edilen unsurların yanlış beyan olduğunu ispat edebilir.

Kanunen haysiyetsiz hayat sürmeye örnek teşkil edecek bazı unsurları belirtecek olursak;

  1. Evli olan kişinin evlilik dışı ilişki yaşaması
  2. Fuhuş yapılan yerlerde işveren olunması
  3. Uyuşturucu bağımlılığı
  4. Alkol bağımlılığı
  5. Teşhircilik yapılması
  6. Kumar oynanması 
  7. Kasten adam öldürme
  8. Rüşvet
  9. Zimmet
  10. Evrakta sahtecilik
  11. Diğer yüz kızartıcı suçlar

Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebiyle Boşanma Dilekçesi

Haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için mahkemeye dilekçe sunulması gerekir. Bu sebebe bağlı olarak çekişmeli boşanma davası dilekçesi düzenlemesi kanunların belirlemiş olduğu ölçütlerde olmalıdır.

Dilekçe düzenlemesini vekil avukatınız varsa sizin adınıza düzenleyebilir. Eğer davanızı avukatsız şekilde ilerletecekseniz dilekçe hazırlanması için avukat desteği alabilirsiniz. Dilekçe içeriğinde yer alması gereken bazı temel unsurlar şu şekildedir;

  1. Tarafların isim, soy isim, T.C. Kimlik Numarası ve ikametgâh adresi
  2. Haysiyetsiz hayat yaşanmasına neden olan vakıalar
  3. Boşanmaya bağlı olarak talep edilen maddi istekler
  4. Boşanmaya bağlı olarak talep edilen manevi istekler
  5. Deliller
  6. Şahitler

Çekişmeli boşanma davası süreçleri oldukça uzun süren dava süreçlerindendir. Bu süreç içerisinde düzenlenmesi gereken pek çok dilekçe ve yapılması gereken bazı resmi düzenlemeler vardır. Hak kaybı yaşanmaması ve davaya neden olan vakıaların kanunlara uygun şekilde ispat edilebilmesi için avukat desteği alınması oldukça önemlidir.