Esenyurt avukat tarafından düzenlenen hukukta istinaf başvurusu yazımız, tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Her zaman değişikliğe uğrama ihtimali olan kanuni süreçlere dair en güncel bilgiler için internet sayfamızdan bilgi edinebileceğiniz gibi, hukuk büromuzdan da bilgi edinebilirsiniz.
İstinaf kanun yolu HMK 341-360 içeriğinde yer almaktadır. İstinaf, ilk derece mahkemelerinin vermiş olduğu kararların hem olay açısından hem de hukuki açıdan üst derecede bulunan mahkemeye iletilmesi ve bu mahkeme tarafından kararın yeniden incelenmesidir.
İstinaf mahkemesine başvuru yapılması için, ilk derece mahkemenin kararı kesinleşmiş olmalıdır ve zamanaşımı süresi dikkate alınarak başvuru yapılmalıdır. İstinaf mahkemesine başvuru yapılırken, kanuni ölçütlere uygun şekilde dilekçe düzenlemesi yapılmalıdır.
İstinaf Başvuru Dilekçesi
Hukukta istinaf başvurusu yapılırken, dilekçe içeriği oldukça dikkatli şekilde düzenlenmelidir. İstinaf dilekçesinin içeriğinde;
- Tarafların T.C. Kimlik Numarası, ikametgâh bilgiler
- İlk mahkeme dosyasının esas numarası
- İlk mahkeme dosyasına dair verilen karar
- İlk mahkemenin verdiği karara yönelik itiraz beyanları
- İtirazın sebepleri
- İtirazın delilleri ve şahitleri
İstinaf başvuru sürecinin başlatılabilmesi için, hükmün usule uygun şekilde taraflara tebliğ edilmesi veya tefhim edilmesi gerekmektedir. Usulüne uygun şekilde yapılmayan tebliğ veya tefhim, istinaf başvuru süresinin işlemeye başlamasına engel olmaktadır. Belirtmiş olduğumuz tebliğ kelimesi; taraflara kararın yazılı şekilde iletilmesi olurken, tefhim mahkemede taraflara sözlü olarak kararın bildirilmesidir. HMK madde 345 içeriğine göre; istinaf başvuru süresi, hükmün usulüne göre uygulanmasından itibaren başlayarak iki hafta olmaktadır.
İstinaf Mahkemesi Nasıl Karar Verir
Hukukta istinaf başvurusu doğru şekilde yapıldıktan sonra, istinaf süreci başlamış olur. İstinaf süreçlerini 3 temel kısma ayırarak incelememiz mümkündür. Bunlar; ön inceleme aşaması, esastan istinaf aşaması ve esastan istinaf incelemesinde duruşma olmaktadır.
Ön inceleme aşamasında, gerekli şartlar oluşmuşsa davanın esasına dair incelemeler başlatılır. Sürecin doğru ve eksiksiz şekilde başlatılması, dilekçe içerisinde istinafa sebep olan unsurlar gibi detaylar bu aşamada değerlendirilir. Buradaki aşamalar doğru şekilde yapıldıysa süreç başlatılır ve değerlendirmeler ilerleyen aşamalarda yapılır.
İstinaf mahkemesi, esastan incelemeyi kurallar gerekliliğince istinaf başvurusunda yer alan sebeplere bağlı olarak yapar. HMK madde 356 içeriğine göre; kurallar çerçevesinde her türlü istinaf incelemesi duruşmalı şekilde yapılır. İstinaf başvurusu yapan veya yapmasına davanın tarafı olan kişiler duruşmaya çağırılarak savunma haklarını kullanmaları sağlanır.