İş kazası tazminat davaları, işçinin iş ilişkisi nedeniyle yaralanması veya ölmesi neticesinde açılan davalardır. İş kazası tazminat davası maddi tazminat talepli, manevi tazminat talepli, destekten yoksun kalma talepli açılabilir. İş kazasından kaynaklı açılan tazminat davaları asıl işverene açılabileceği gibi bütün alt işverenlere yani taşerona yönelik olarak da açılabilir.
İş kazalarına bağlı olarak tazminat davası açılabilmesi için, 5510 sayılı sosyal sigortalar kanunu 13. Maddesinde yer alan vakıalar yaşanmış olmalıdır. Ayrıca iş kazası nedeniyle açılan davalarda zamanaşımı süresi geçerlidir. Bu süre içinde dava hakkını kullanmak isteyen kişi mahkemeye başvuru yapmalıdır.
İşveren, işçinin işyerindeki ve işe bağlı olan tüm zamanlardaki güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. İşçi bu sürelerde yaralanır veya ölüm halini yaşarsa, işveren maddi ve manevi olarak tazminat ödemekle yükümlü tutulur. İşveren yükümlülüklerini yerine getirmezse hakkında, iş kazası tazminat davaları açılır.
İş Kazası Sayılan Durumlar
İş kazası olarak kabul gören durumlar, 5510 sayılı sosyal sigortalar kanununda 13. Madde içeriğinde belirtilmiştir. Bu maddeden yola çıkarak iş kazası olarak tanımlanabilecek bazı durumları belirtecek olursak;
İşçinin, işyerinde veya iş nedeniyle bulunduğu her alanda yaşadığı bedensel ve ruhsal zararlar iş kazası sayılır
İşçinin, iş nedeniyle çalışma alanının dışına gönderilmesi süresinde veya başka alana gönderildiği yerde başına gelen her türlü kaza iş kazasıdır
Emziren kadın işçinin, çocuğuna süt vermesi için kanunen hakkı olan sürede başına gelen her türlü kaza iş kazasıdır
İşveren tarafından tahsis edilen ve işe gidilmesini sağlayan araçta yaşanılan kazada işçi yaralanır veya ölürse bu durumda iş kazasını oluşturur.
İş Kazası Tazminat Hakları
İş kazası tazminat davaları açılırken bilinmelidir ki; tazminat hakkı olan kişi 3 şekilde tazminat talep edebilir. Maddi tazminat, manevi tazminat ve destekten yoksun kalma tazminatı iş kazalarında alınabilecek tazminatlardandır.
İş kazasında yaralanan işçinin maddi tazminat hakkı: İşçi, iş kazası neticesinde yaralanırsa;
Tedavi giderleri ve tedavi süresinde yapılan tüm masraflar
Bedensel kalıcı veya geçici zarar meydana gelirse kazanç kaybı nedeniyle iş göremezlik tazminatı
Ekonomik geleceğin zarara uğramasından dolayı oluşan kayıplar işveren tarafından karşılanmalıdır.
İş kazasında ölen işçinin maddi tazminat hakkı: İş kazasının ölümle sonuçlanması halinde; Cenaze giderleri, ölüm öncesinde tedavi yapıldıysa tedavi masrafları, ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin uğradıkları kayıplar işveren tarafından karşılanır.
İş kazası sebebiyle destekten yoksun kalma tazminatı: Ölen işçinin hayattayken maddi destek sağladığı kişilerin yoksunluğa düşmesiyle birlikte destekten yoksun kalma tazminatı talep edilebilir.
İş kazası sebebiyle manevi tazminat: İşçinin bedenen veya ruhsal olarak ağır yaralanması durumunda ya da ölen işçinin yakınlarının yaşadıkları ruhsal çöküntü nedeniyle talep edebilecekleri tazminat türüdür.
İş kazası tazminat davaları açılırken davanın türü ve talep edilecek tazminat türü dikkatli şekilde belirlenmelidir. Gerek işçi gerekse davayı açmaya hak kazanan diğer kişiler avukat desteği alarak tazminat hakkını kullanırsa hak kaybı yaşanmasını önlemiş olurlar.