İş ve sosyal güvenlik avukatı, iş hukuku davalarının tamamında görev yaparlar. İş hukuku davalarının içerisinde, sosyal güvenliğe dair yani SGK ile ilgili olan davalarda yer almaktadır. İş hukuku, işçi ve işveren arasında yaşanılan uyumsuzlukların çözümlenmesi amacıyla düzenlenmiştir. 

İş hukukunun düzenlenmesindeki bir diğer amaç ise, hem işçinin hem de işverenin haklarının açık şekilde bilinmesidir. İşçi ve işverenin karşılıklı olarak yükümlülükleri olduğu gibi kanunen geçerli olan hakları da vardır. Taraflardan birinin bu koşullara uyum sağlamaması etkeninde, iş mahkemeleri ve arabuluculuk sistemi devreye girer.

Yeni düzenlenen kanun gerekliliğince, iş mahkemelerinde açılabilen belli başlı davalarda kural değişikliği meydana gelmiştir. Düzenlenen değişikliğe göre, belli başlı davalar açılmadan önce arabuluculuk sistemine başvuru yapılmalıdır. 

SGK Davalarına Bakan Avukatlar

İş ve sosyal güvenlik avukatı olarak görev yapan avukatların, SGK ile bağlantılı olan tüm davalara da bakma yetkileri vardır. SGK davaları, sigorta işlemlerine dair oluşan davalardır. SGK girişi yapılmayan, SGK bağlı olarak çalışan işçiye giriş-çıkış yapılması, geç yapılan SGK, eksik prim yatırılması vb. sorunlar bu kapsam içerisinde yer alır. 

İş hukuku kanunlarında net şekilde belirtilen açıklamaya göre, hiçbir işçi sigortasız çalıştırılamaz. Sigorta yapılmaksızın işçi çalıştırılmasının çok ciddi cezaları olmaktadır. SGK ile alakalı olan davaları, mağdur olan kişi kendisi açabilir. Eğer mağduriyet yaşayan kişi hayatta değilse, birinci dereceden akrabası davanın başlatılmasını sağlayabilir. 

Hizmet Tespit Davası

İş ve sosyal güvenlik avukatı, hizmet tespit davasını başlatabilir ve sürecin kontrollü şekilde ilerlemesini sağlayabilir. Avukat aracılığıyla ilerletilen bu davalarda hak kaybı yaşanması önlenir. Bu sebeple de yaşanılan tüm hak mahrumiyetleri, kişiye iade edilir.

Sigortasız çalıştırılmış işçi, hizmet tespit davası açma hakkına sahiptir. Açılan bu dava sürecinin sonuçlanmasıyla birlikte, işçinin sigortasız çalışmış olduğu günlerin iadesi yapılır. Yani o dönemlerin telafisi yapılarak, işçi o dönemlerde hak etmiş olduğu sigortayı iade alır ve o dönemlerde sigortalı gözükür. 

SGK girişi geç yapılan, SGK primi eksik yatırılan, SGK giriş çıkışı yapılan tüm işçilerde bu davanın talebinde bulunabilirler. SGK ile alakalı olan davalarda, öncelikle hizmetin tespit edilmesi gerekir. Mahkemeye bu durum ispat edilemezse, hak iddia edilemez.