İşçinin istifa etmesi eyleminin sonuçları nelerdir? İş akdinin sonlandırılmasıyla birlikte, hem işçinin hem de işverenin karşılıklı olarak belli başlı yükümlülükleri oluşur. Fakat bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi için, kanunen uygun görülen şekillerde iş akdi sonlanmış olmalıdır. 

İşçi haklı fesih sebebine bağlı olarak işten ayrılıyorsa, haklı fesih sebebinin ispatına bağlı şekilde yasal olan tüm haklarını alır. Yasal olan hakları; tazminat, diğer ödeme alacakları vb. alacaklar şeklindedir. Fakat işçi, haksız fesih yaparak yani geçerli bir neden olmadan işten ayrılıyorsa, yasal olan haklarını alamaz. 

İşçi, haklı feshe dayanarak işten ayrıldığı zaman, bunu sözlü olarak değil yazılı şekilde belirtmelidir. İstifa dilekçesini elden verebileceği gibi, haklarını koruma altına almak amacıyla mail aracılığı ya da Noter aracılığıyla da iletebilir. İşçinin istifa etmesi dilekçesinin içeriğinde; alacak hakları ve işten çıkış nedeni mutlaka belirtilmelidir. 

İstifa Eden İşçi Tazminat Hakkı

İstifa eden işçi, haklı fesih kanununa uygun şekilde işten ayrılıyorsa, belli başlı alacaklarını almaya hak kazanır. Fakat işçi, usule uygun şekilde istifa dilekçesini düzenlemeli ve yetkili kişiye ulaştırmalıdır. İşçinin, haklı fesih kapsamında hak edeceği alacakları şu şekildedir;

  1. Kıdem tazminatı
  2. Fazla mesai alacağı
  3. Ücret alacağı
  4. Yıllık izin ücreti
  5. Diğer alacakları

Alacaklar kapsamında, ihbar tazminatı farklı sebeplere göre verilir. Eğer işçi, istifa etmesine rağmen ihbar süresi içinde çalışıyorsa ihbar tazminatını almaya hak kazanır. Fakat işçi, hemen işi terk ediyorsa ihbar tazminatı alamaz.

Haklı Fesih Nedenleri

İşçinin istifa etmesi kapsamında, haklı fesih sebeplerinin öneminden bahsettik. Şimdide haklı feshe neden olan bazı unsurları belirteceğiz.

Kanun koyucu, işçinin haklı fesih nedenlerini 3 ana başlık altında toplamıştır. Bunlar;

  1. Sağlık nedenleri
  2. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan durumlar ve benzer davranışlar
  3. Zorlayıcı nedenler

Yukarıda belirttiğimiz maddelerin detaylı içerikleri, internet sayfamızda yer alan diğer makale içeriklerinde olmaktadır. Ayrıca belirtmek isteriz ki; iş kanunları gerekliliğince belirlenen, haklı fesih uygunlukları sadece işçi için geçerli değildir. Yani işveren de, haklı fesih sebeplerine bağlı olarak işçinin derhal işten ayrılmasını isteyebilir. 

İş kanunları uygunluğuna göre, haklı fesih yapılması ve bunun sonuçları hem işçi için hem de işveren için geçerlidir. Her iki tarafta kanuna uygunluk derecesine göre hak edişe sahiptir.