Mevsimlik iş sözleşmesi nedir ve hangi durumlarda bu sözleşme yapılır? Avcılar avukat tarafında düzenlenen yazı içeriğimizde, mevsimlik işçilere dair bilgiler vereceğiz. İş kanunları içeriklerinde, mevsimlik işçiye dair net bilgilere sıklıkla yer verilmemiştir. Kanunun 53.maddesine göre, niteliklerinden dolayı bir senden daha az süren mevsimlik ya da kampanya işlerinde çalışanlara, yıllık ücretli çalışanlara ilişkin izinlere dair hükümlerin uygulanmayacağı belirtilmiştir. 

Mevsimlik işler, işin niteliklerine göre uzun ya da kısa süreli olabilir. İş süresinde her zaman aynı sayıda işçi çalıştırılması gerekmez. İşyerinde ilerletilen işin niteliğine göre işçiler her yıl belirli zamanlarda yoğun olarak çalışır. Fakat yılın diğer zamanlarında iş sözleşmeleri bir sonraki yılın faaliyet dönemi başına kadar ara verilir.

Mevsimlik İş Sözleşmelerinin Sona Ermesi

Mevsimlik iş sözleşmesi ve iş sözleşmesine tabii çalışanlar arasında bazı farklılıklar vardır. Usulüne uygun olmaksızın feshedilen işçinin, fesih tebliğinden sonra bir ay içerisinde işe iade davası açma hakkı vardır. Mahkemenin feshin geçersiz bir sebebe dayandığına karar vermesi durumunda işveren işçiyi 1 ay içerisinde işe yeniden başlatmakla yükümlüdür. İşçinin belirlenen süre içerisinde işe başlatılmaması durumunda işveren işçiye tazminat ödemekle sorumlu tutulur.

Belirli süreli mevsimlik işçi sözleşmelerinde fesih bildiriminde bulunulmasına rağmen ya da bildirim süresi belirtilmesine gerek olmamasından dolayı, kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi yapılmaz. Fakat belirli süreli mevsimlik iş sözleşmesi üst üste tekrarlanırsa, bu sözleşmeler en başından itibaren belirsiz süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilecektir. Bu şekilde sözleşmenin sona erdirilmesi durumunda belirsiz süreli sözleşmenin sona erdirilmesi usulü uygulanır ve fesih bildirimine ilişkin sürelere uyum gösterilmesi gerekir. Sürelere uyum gösterilmezse, tazminat hakkı meydana gelir.

Mevsimlik Çalışmalarda Kıdem Tazminatı 

Mevsimlik çalışmalarda kıdem tazminatı ne anlama gelmektedir? İşçinin mevsimlik işte çalışması durumunda, mevsimlik çalıştığı zamanların dikkat edilerek ve bu sürelere bağlı olarak kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. İşçinin askıda geçen süresi, fiilen çalışma etkisi taşımadığı için kıdem sayılamaz.

İş sözleşmesinin askıda yer alması işçinin askı süresi içerisinde başka işverenin emrinde çalışmasına engel teşkil edecek bir durum değildir. İşverenin işçisine ücret ödeme borcu askı süresinde yerine getirilmediği için, işçi mevsimlik işe yeniden başlayana kadar başka işverenin iş kanunu kapsamına giren başka bir işyerinde çalışabilir.