Miras hukukunda mal paylaşımı yapılırken, miras hukuku kanunları geçerlidir. Kanun maddelerine aykırı yapılan miras paylaşımları, mirastan mal kaçırma vb. davaların açılmasına neden olur. Miras hukuku gerekliliğince miras paylaşımı farklı resmi bir işlem yapılmaz ise zümre sistemine göre yapılır. 

Miras paylaşımı, miras bırakanın ölümünden sonra gerçekleşir. Bu paylaşım mirasçılar arasında olur ve miras bırakanın hem malları hem de borca batık malları mirasçılar arasında paylaşılır. Hem yasal mirasçılar hem de atanmış mirasçılar zümre sistemindeki yerlerine göre mirastan pay alırlar. 

Zümre sistemi haricinde; vasiyetname, mirasçılar arasında yapılan yasal sözleşme vb. tekniklerle de miras paylaşımı yapılabilir. Vasiyetname, miras bırakanın hayatta olduğu sürece hazırladığı ve mirasçılara mallarını paylaştırdığı resmi düzenlemedir. Sözleşme ise mirasçılar arasında yapılır ve bu sözleşme miras hukukunda mal paylaşımı kapsamına uygun şekilde düzenlenmelidir. 

Babadan Kalan Miras Paylaşımı

Baba öldüğü zaman miras paylaşımı nasıl yapılır? Baba öldüğünde miras paylaşımı yapılırken bazı etkenler göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlar;

  1. Baba öldüğü sürede anne hayatta mı ve yasal evlilik var mı?
  2. Baba ölümünden önce yasal şekilde vasiyetname vb. bir evrak düzenlemesi yaptı mı?

Baba öldüğü sürede anneyle yasal evlilikleri devam ediyorsa, anne de mirastan pay alacaktır. Eğer baba ölümden önce kanunlara uygun şekilde vasiyetname vb. bir düzenleme yaptıysa paylaşım bu düzenlemeye göre olur. Fakat yapılan miras düzenlemesinde bütün mirasçıların saklı pay hakları vardır. Miras hukukunda mal paylaşımı yapılırken mirastan mal kaçırma vb. haksızlığa uğratacak bir uygulama olduğu zaman mirasçılar yasal hakları doğrultusunda dava açabilirler. 

Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı

Kardeşler arasında miras paylaşımı yapılırken bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken temel unsurlar olmaktadır. Kardeşle miras paylaşımı yapılırken bu miras kimden kalıyor ve diğer mirasçılar kimlerdir sorularının yanıtı belirlenmeli ve bu doğrultuda miras paylaşımı yapılmalıdır.

Miras anne veya babadan kalıyorsa; hayatta kalan eş varsa mirasın ¼ oranlık kısma eşe verilir ve kalan kısım kardeşler arasında paylaştırılır. Eğer hayatta kalan eş yoksa tüm miras kardeşler arasında paylaştırılır.

Eğer miras bırakan sıfatı mirasçının kardeşine aitse yani kardeşten miras kaldıysa burada da bilinmesi gereken unsurlar vardır. Ölen kardeşin hayatta kalan eşi ve çocukları varsa miras hakkı eş ve çocuklara aittir. Fakat miras bırakan kardeşin eşi ve çocuğu yoksa zümre sistemindeki değerlendirmelere göre miras hukukunda mal paylaşımı yapılması gerekir.