Sosyal şiddetle evlilik birliğinin sarsılması ne anlama gelmektedir? Evlilik birliğinin sonlanmasına neden olan tek şiddet, fiziksel şiddet olmamaktadır. Bunun yanı sıra sosyal şiddet, ekonomik şiddet, psikolojik şiddet vb. diğer şiddet türleri de boşanma davasının açılması için geçerli nedenler arasında yer almaktadır.
Sosyal şiddete örnek olacak birkaç unsur belirtecek olursak; eşin giyimine karışmak, dini zorlamalar, örf-adet gelenek zorlamaları, yeme-içme zorlamaları, eşin gideceği yerlere kısıtlama getirilmesi, eğitim hayatının engellenmesi vb. davranışlar.
Sosyal şiddet içeriğinde bilgi karışıklığına neden olan bir konuda, yeme-içme konusunda sosyal şiddet uygulanmasıdır. Bilgi karışıklığını giderecek örnek verecek olursak; taraflardan birinin sürekli olarak içki içmesi, uyuşturucu vb. madde kullanmasının da bu kapsamda yer aldığını belirtmemiz gerekir.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması
Sosyal şiddetle evlilik birliğinin sarsılması kapsamı hangi boşanma davası sebebinde yer alır? Avcılar avukat olarak açıklamak isteriz ki; evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamı kendi içerisinde birden fazla alana ayrılmaktadır. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsam içeriğini belirtmek gerekirse;
- Duygusal şiddet
- Sosyal şiddet
- Ekonomik şiddet
- Cinsel şiddet
- Fiziksel şiddet
4721 sayılı Türk medeni kanunu 166.madde içeriğinde, evlilik birliğinin temelinden sarsılması açıklanmıştır. Madde içeriğine göre; Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenemeyecek şekilde temelinden sarsılması durumunda, eşlerden her biri boşanma davasını açma hakkına sahiptir.
Evlilik Birliğinin Temelinde Sarsılması Nedeniyle Boşanma
Sosyal şiddetle evlilik birliğinin sarsılması veya diğer geçerli nedenlerle boşanma davasının açılmasıyla, dava süreci başlamış olur. Hâkim, davaya dair boşanma kararını vermeden önce pek çok konuda inceleme ve değerlendirme yapar. Bunların başında deliller ve şahitler gelir fakat dava konusundaki zamanaşımı süresi, dava sebebinin affa uğrayıp uğramaması konuları da boşanma davasının sürecinde önem teşkil eder. Çünkü zamanaşımı süresi dolan konular ya da dava konusunun affedilmesi sonucunda, boşanma davası reddedilir.
Hâkim, mahkemeye sunulan delilleri inceler, şahitleri dinler ve gerekli gördüğü hususlarda ek delillerin mahkemeye sunulmasını ister. Vatandaşların ulaşamayacakları belgeler için hâkim, yetkili mercilere bildirim yapar ve bilgiler mahkemeye iletilir.
Boşanma davası açılırken, mahkemeye sunulan boşanma nedenleri ve deliller ispat edilir şekilde olmalıdır. Çünkü ispat edilemeyen hiçbir olgu geçerli olamaz. Hâkim; çocuğun velayeti, çocukla kişisel ilişki kurulması, nafaka ödemesi, maddi tazminat, manevi tazminat, mal paylaşımı ve diğer tüm talepler hakkında karar vermeden önce delilleri inceler hakkaniyet ölçüsünde karar verir.