Tahliye davası nedir ve bu dava nasıl ilerletilir? Ülkemizde son yıllarda en sık karşılaşılan dava türlerinden biri olan tahliye davası, kiracı ve mal sahibi arasında olmaktadır. Tahliye davaları, mal sahibinin taşınmazını kiraya verdikten sonra bazı gelişmeler neticesinde taşınmazının boşaltılmasını istemesi üzerine açılır. 

Kiracı ve mal sahibi arasında, kiralanan taşınmaza dair sözleşme imzalanır. Bu sözleşme içerisinde taşınmazın kaç yıllık kiralandığı beyanı da yer alır. Sözleşmede belirtilen süre dolmadan önce tahliye davasının açılması mümkün değildir. 

Sözleşmenin bitmesi ve sonrasındaki 1 aylık sürede tahliye davası açılabilir. Tahliye davaları en iyi ihtimalle 1 yıl sürmektedir. Ayrıca belirtmek isteriz ki; dava sürecinizi avukatsız ilerletmek isterseniz hem süre uzar hem de hak kaybı yaşamanız muhtemel sonuçlardan sadece birisi olur. 


Tahliye Davası Şartları Nelerdir

Tahliye davası nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra iş bu davanın açılabilme şartlarından bahsedeceğiz. Davanın açılma şartlarından bazıları şu şekildedir;

  1. Taşınmazın sahibi sözleşmenin bitmesi itibariyle belirlenen süre sonrasında mülkün boşaltılmasını talep eder. Bu talep Noter aracılığıyla da yapılabilir. Kiracı belirlenen sürede taşınmazı boşaltmazsa dava açılabilir.
  2. Kiracı ve mal sahibi arasında 1 yıldan az süreli sözleşme yapıldıysa ve sözleşme süresi içinde kiracı 2 ay üst üste kira bedelini ödemezse, mal sahibi ihtar çeker. Kiracı 2 defadan fazla kira bedelini ödemezse hakkında tahliye davası açılabilir.
  3. Kiracı ve mal sahibi arasında 1 yıllık sözleşme yapıldıysa ve kiracı bir yıllık ödemeyi yapmadıysa, mal sahibi ihtar çeker. İhtar süresinin dolmasıyla birlikte de tahliye davası açılır.


İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası

Tahliye davası nedir sorusunun yanı sıra bilinmesi gereken bir konuda ihtiyaç nedeniyle tahliye davasının açılıp açılamayacağıdır. İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kiralayan ya da kiralayanın yakınları tarafından taşınmaza ihtiyaç duyulması durumunda açılabilir.

Türk Borçlar Kanunu madde 350 hükmünde, ihtiyaç nedeniyle tahliye davasından bahsedilmiştir. Bu madde içeriğine göre ihtiyaç gerçekten ve doğru şekilde oluşmalıdır ayrıca ispat edilebilmelidir. Aksi olan durumlarda veya mahkemenin yanıltılmaya çalışılması durumunda ya da davanın bitmesinden itibaren mahkemeye sunulan beyanlara uygun davranılmaması halinde, taşınmazın sahibi hakkında kanuni işlem yapılır. 

TBK Madde 350 içeriğinde; taşınmaza ihtiyaç duyan kişiler hakkında eş, alt soy ve üst soy ibaresi kullanılmıştır. Beyan edilenlerin haricinde olan kişiler ihtiyaç duyan kişiler kategorisinde yer almaz.