Tehdit nedeniyle boşanma davası açılabilir mi? Çekişmeli boşanma davasının açılabilmesi için, kanunen belirlenmiş olan sebeplerden en az bir tanesinin evlilik birliği devam ederken yaşanmış olması gerekir. Ayrıca yaşanılan vakıa affa uğramamış olmalı ve dava açmak için zamanaşımı süresi de dolmamış olmalıdır.

4721 sayılı kanun içeriğine göre; eşler birbirlerini veya diğer aile üyelerine yönelik olarak tehdit vb. eylemlerde bulunamazlar. Bu olayın yaşanmasıyla birlikte, diğer eşin boşanma davası açma hakkı meydana gelir. Bilinmelidir ki; tehdit sebebine dayalı olarak açılan boşanma davasında, yaşanılan tehdit unsuru davacı tarafından ispat edilebilmelidir. 

Türk medeni kanun madde 166 içeriğinde, tehdit nedeniyle boşanma davası açıklanmaktadır. Madde içeriğine göre, bu sebebe dayalı olarak açılan davalar özel boşanma sebepleri içerisinde yer alır ve ortak hayatın çekilmezliği de yine bu madde içeriğine göre uygun olarak bulunur. 

Boşanma Davasında Tehdit

Boşanma davasında yer alan bazı tehdit unsurlarına örnek verecek olursak;

  1. Eşi ölümle tehdit etmek
  2. Evi terk etmekle tehdit edilmesi
  3. Eşin evden kovulmasıyla tehdit edilmesi
  4. İntihar etmekle tehdit edilmesi
  5. Eşi boşanmayla tehdit etmek
  6. Eşe şiddet uygulamakla tehdit etmek
  7. Çocuğa zarar vermekle tehdit etmek
  8. Eşin aile bireylerine zarar vermekle tehdit etmek
  9. Eşin aile bireylerini tehdit etmek
  10. Diğer tehdit şekilleri

Tehdit, yaşamın tedirginlik ve korku içinde geçirilmesine neden olur. Bu sebeple de eş tarafından yapılan tehdit, ortak yaşamın çekilmezlik kapsamının oluşmasını sağlar. 

Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma

Tehdit nedeniyle boşanma davası hakkında bilgi verdikten sonra, boşanma davasında geçerli olan bir diğer neden olan onur kırıcı davranıştan bahsedeceğiz. Onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası, Türk medeni kanunu madde 162 içeriğinde yer almaktadır.

TMK Madde 162 içeriğine göre;

  1. Eşlerden biri diğerinin hayatına kastederse ya da kendisine pek kötü davranırsa veya ağır derecede onur kırıcı davranışta bulunursa boşanma davası açılabilir
  2. Davaya konu olan sebep veya sebepler affedilirse, yaşanılan af sonrasında dava açma hakkı ortadan kaldırılır
  3. Zamanaşımı süresi dolduktan sonra, dava açma hakkı ortadan kalkar. Davaya hakkı olan eşin boşanmaya neden olan unsuru öğrenmesinden başlayarak altı ay ve herhalde bu sebebin oluşumunun üzerinden beş yıl geçmesiyle zamanaşımı süresi dolar ve dava açma hakkı ortadan kalkar.

Beylikdüzü Avukat ile iletişime geçebilirsiniz.