Velayetin değiştirilmesi davası, Türk medeni kanunu madde 183 içeriğinde yer almaktadır. Madde içeriğine göre; Anne ya da babanın başka biriyle evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu olması halinde hâkim, re’sen ya da anne ve babadan birinin isteği üzerine gerekli önlemleri alır.

Evlilik birliği içerisinde dünyaya gelen her çocuğun velayet hakkı, anne ve babaya aittir. Anne ve baba velayet hakkı gerekliliğince, çocuğun tüm çıkarlarını korumalı ve giderlerini karşılamalıdır. Fakat anne ve baba boşanma kararı alırsa, velayet hakkında da bazı değişiklikler meydana gelir. 

Taraflar boşanmaya bağlı olarak 3 şekilde velayet hakkı kullanabilirler. Bunlar; ortak velayet, velayetin annede olması, velayetin babada olması şeklindedir. Velayet hakkı tek tarafa aitse ve bu taraf çocuğun çıkarlarını koruyamıyor veya çocuğu kötü şekilde etkiliyorsa, velayet değişikliği talep edilebilir. 

Velayetin Değiştirilmesi Davası Dilekçesi

Velayet değişikliği yapılabilmesi için kanunen gerekli işlemlerin yapılması gerekir. Kanuni işlemlerde mahkemeye başvuru yapılarak başlatılır. Beylikdüzü avukat hukuk bürosu olarak belirtmemiz gerekir ki; dava hakkı kullanılmadan önce görevli ve yetkili mahkeme bilgileri doğru şekilde öğrenilmelidir. İş bu davadaki görevli mahkeme aile mahkemesi olmaktadır. Yetkili mahkeme ise iki farklı şekilde incelenebilir. Bunlar; davalının oturduğu yer mahkemesi veya davacının oturduğu yer mahkemesidir. 

Dava dilekçesinin oluşturulabilmesi içinde, davaya neden olan tüm unsurların delilleri eşliğinde belirlenmesi gerekir. Velayet hakkının değiştirilme talebi, dava dilekçesinde maddeler halinde yer almalıdır. Ayrıca belirtmek gerekir ki; davacı taraf, dilekçe içerisinde yer verilen tüm iddiaları mahkemede ispat edebilmelidir. İddialar ispat edilemezse, velayet hakkının değişikliğine izin verilmez. 

Velayetin Değiştirilmesi 

Velayetin değiştirilmesi davası açılmadan önce, velayet değişikliğine neden olan unsurların kanunen uygun olup olmadığı belirlenmelidir. Velayet değişikliği davasının açılması için belirlenen şartlar şu şekildedir;

  1. Boşanmış olan anne ya da babanın yeniden evlenmesi
  2. Velayet hakkına sahip olan kişinin başka yere gitmesi
  3. Velayet hakkına sahip olan tarafın vefat etmesi veya bitkisel hayata girmesi
  4. Velayet hakkına sahip olan tarafın cezaevine girmesi
  5. Velayet hakkına sahip olan tarafın alkol tedavisi görmesi
  6. Velayet değişikliğinde çocuğun idrak yaşı, özel durumları, eğitim hayatı vb. diğer tüm unsurlarda göz önünde bulundurulur

Hukuk Alanları