Yoksulluk nafakası nedir ve hangi koşullarda bu nafaka talebinde bulunulabilir? Beylikdüzü avukat olarak belirtmemiz gerekir ki; 4721 sayılı Türk medeni kanunu içeriğine göre 4 çeşit nafaka türü vardır. Bunları açıklamak gerekirse;

Tedbir Nafakası: Reşit olmayan yani 18 yaşını doldurmamış müşterek çocuklar için talep edilebilecek olan tedbir nafakası, boşanma davası açılmadan önce ya da boşanma davası açıldıktan sonra talep edilebilir. 

İştirak Nafakası: Boşanma davasında taraflardan birinin velayet alması durumunda, velayet hakkını almayan tarafın ödemesi gereken bir nafaka türüdür. Bu nafaka türünde de amaç, müşterek çocuğun giderlerine katkı sağlanmasıdır.

Yardım Nafakası: Bu nafaka türünün evlilik birliği ile bağlantısı olmamaktadır. Yardım nafakası; altsoy, üstsoy veya kardeşlerden istenilebilir. Nafaka ödemesindeki amaç, maddi olanağı hiç olmayan veya çok az olan aile bireyinin maddi geliri yüksek olan aile bireyinden destek istemesidir. 

Yoksulluk Nafakası: Evlilik birliğinin boşanma kararıyla sonlanması ile yoksulluğa düşecek olan tarafa ödenmesi gereken nafaka türüdür. 

Yoksulluk Nafakasının Şartları

Yoksulluk nafakasının alınabilmesi için en temel şart, boşanmaya bağlı olarak tarafın maddi yoksunluğa düşecek olmasıdır. Bu nafakanın alınabilmesi için mutlaka talepte bulunulması gerekir. Talep, mahkemeye resmi şekilde iletilmelidir. 

Mahkemeye iletilen yoksulluk nafakasının talebi sonrasında, hâkim gerekli incelemeleri yapar ve buna bağlı olarak nafaka ödemesinin yapılmasına veya talebin reddine karar verir. Bu işlemler çekişmeli boşanma davalarında geçerlidir. Çünkü çekişmeli boşanma davasında nafaka ödemesinin kararı hâkim tarafından verilir. Anlaşmalı boşanma davasında ise, nafaka ödemesi kararı tarafların ortak kararına göre belirlenir. 

Yoksulluk Nafakası Miktarı

Yoksulluk nafakasının miktarı konusunu iki şekilde incelememiz gerekir. Nafakanın miktarı davanın türüne bağlı olarak belirlenir. Anlaşmalı boşanma davasında, nafaka ödemesinin miktarı iki tarafın kararına bağlıdır. Çünkü anlaşmalı boşanma davasının en temel şartlarından biri tarafların nafaka miktarı ve diğer tüm konularda ortak karar almasına bağlıdır. Eğer taraflar arasında nafaka ve diğer konularda anlaşma sağlanamazsa, boşanma davası gerçekleşemez. 

Çekişmeli boşanma davasında ise, nafaka ödemesinin miktarına hâkim karar verir. Hâkim bu kararı verirken; tarafların gelir ve gider düzeyleri, yaşam standartları, sosyoekonomik durumları ve diğer tüm detayları inceler. Hâkim; nafakanın miktarına, ödeme şekline, ödeme tarihine ve diğer tüm detaylara karar verme yetkisine sahiptir. Fakat taraflarında süresi içinde bu kararlara itiraz etme hakları bulunmaktadır.