Zincirleme suç nedir sorusunun yanıtını TCK madde 43/1 uygulamasından yola çıkarak açıklayabiliriz. Bir failin aynı suç işleme kararı çerçevesinde aynı mağdura yönelik aynı suçu birden fazla işlemesi durumunda kendisi hakkında tek cezaya hükmedilecek, fakat cezası hüküm uyarınca 4/1 oranından 4/3 oranında arttırılarak verilecektir.
Esenyurt avukat olarak kanun maddesinden yola çıkarak belirtmek isteriz ki; birden çok fiilin bulunması, fiillerin her birinin aynı su etkeninin oluşturması, aynı suçun birden fazla aynı kişiye yönelik olarak işlenmesi, birden fazla suçun suç işleme kararı kapsamında gerçekleştirilmesi etkenleri zincirleme suçun unsurlarındandır.
Hırsızlık suçunun veya dolandırıcılık suçunun bir kişiye yönelik olarak birden fazla defa işlenmesi durumunda da zincirleme su uygulamalarına yer verilir. Fakat zincirleme suça konu olan unsurlar arasındaki zaman aralığıyla tek suç işleme kararı kapsamında suçun işlenip işlenmediği de önemlidir.
Zincirleme Suç Örnekleri
Zincirleme suç nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra konuya dair birkaç örnek olaydan bahsedeceğiz.
- İş sahibi aleyhine hizmet etme nedeniyle güveni kötüye kullanma suçunun birden fazla defa işlenmesi durumunda zincirleme suç meydana gelir
- Dolandırıcılık suçu kapsamıyla beş ayrı kişi mağduriyet yaşadıysa suçun oluştuğundan bahsedilebilir
- Bir kimsenin aynı fail tarafından iki veya daha fazla dolandırılması durumunda zincirleme şekilde işlenen dolandırıcılık suçu oluşur.
Zincirleme Suç
Zincirleme suç nedir sorusuna farklı bakış açılarıyla yanıt vererek yazımıza devam edeceğiz. Türk ceza kanunlarında, zincirleme suçun hükümlerinin uygulanıp uygulanamayacağı bazı kapsamlar vardır. Zincirleme suç uygulamasının varlığından söz edilebilmesi için gerekli olan şartlardan bahsetmiştik. Şimdi de şartlara ve kanunlara bağlı olarak zincirleme suçtan bahsedemeyeceğimiz suçları belirteceğiz. Bunlar; kasten öldürme suçu, kasten yaralama suçu, yağma suçu ve işkence suçudur.
5237 sayılı TCK kapsamı, failin yapmış olduğu suç kadar ceza almasını öngörür. Ama ceza hukukunda yer alan zincirleme suç bu kurala dair yapılan istisnalardan biridir. Zincirleme suç hükümleri gerçekleştiğinde failin suçları toplanır ve bütün fiiller tek suç şekline getirilir. Ceza hukukunda bu duruma “suçların içtimai” yani “suçların toplanması” denilmektedir.
Ceza kanunu içeriğinde zincirleme suç ve bileşik suç kapsamları karıştırılan suçlar arasındadır. Oysa her iki suç kapsamı birbirinden farklı şekildedir. Biri diğerinin unsurunu ya da nitelikli halini oluşturması nedeni ile tek fiil sayılan suça bileşik suç denilmektedir.