Aile hukuku nedir sorusunun yanıtını; aile ve aileye dair olan çözümsüzlüklerde, başvurulabilecek olan hukuk alanı olarak tabir edebiliriz. Nişan, evlilik, boşanma, mal paylaşımı, velayet, nafaka, tazminat, evlatlık, kayyım atanması, kadının ve çocuğun korunması vb. diğer aileyi kapsayan tüm konular aile hukuku içeriğinde yer alır.

Aile hukukunda yer alan dava konularına, aile mahkemesi bakmaktadır. Eğer davanın açıldığı adliyede aile mahkemesi yoksa asliye hukuk mahkemesine başvuru yapılabilir. Yetkili ve görevli mahkemenin doğru şekilde bilinmesi, davanın kabul edilmesinde önemlidir. Eğer yetkili ve görevli mahkeme bilgileri yanlışsa, başvuru yapılan mahkeme dava dosyanızı reddetme yetkisine sahiptir. 

Aile Hukuku Avukatı

Aile hukuku nedir sorumuzu yanıtladıktan sonra, aile hukuku alanında görev yapma yetkisi olan avukatlar hakkında bilgi vereceğiz. Aile hukuku avukatları, aile hukukuna dair olan konularda kendini geliştirmiş ve deneyim sağlamış avukatlardır. Aile hukuku avukatlarının en temel görevi; müvekkillerinin sahip oldukları haklarını almalarını sağlamaktır. 

Aile hukuku kanun maddeleri, mağduriyet yaşayan taraf için hak sahibi oldukları hakkında bilgiler vermektedir. Fakat aile hukuku avukatı olmayan kişilerin bu konuda yeterli bilgi sahibi olmasını da bekleyemeyiz. Bu sebeple de, dava süreci başlamadan ve dava süreci devam ederken avukat desteği alınması oldukça önemlidir.

Aile hukuku kapsamında yer alan davaların süreçleri, davanın konusuna göre farklılık göstermektedir. Bazı davalar tek celsede sonuca ulaşırken, bazı davalar uzun yıllar boyunca devam etmektedir. 

Miras Hukuku Avukatı

Aile hukuku nedir konumuza burada ara verirken, miras hukuku hakkında bilgilendirme yapmaya başlayacağız. Miras hukuku; miras ve mirasa dayalı olan tüm konuların çözüme ulaştırıldığı hukuk alanıdır. 

Miras bırakan sıfatında yer alan kişi, hayattayken mirasına dair bazı işlemler yapabilir. Fakat bu işlemler yasal şekilde ilerlemelidir ve diğer mirasçıların saklı paylı haklarının da korunma altına alınması gerekir. Miras bırakan, mirasçıların saklı paylı haklarını koruma altına almazsa, konuyla ilgili olan davalar miras bırakanın ölümünden sonra açılabilir. 

Mirasçılık sıfatında iki grup yer alır. Bunlar; yasal mirasılar ve atanmış mirasılardır. Yasal mirasçılar, kanunen belirlenen ve yakın kan bağı olan mirasçılardır. Atanmış mirasçılar ise, miras bırakanın hayattayken yapmış olduğu resmi işlemler sonucunda mirasa dâhil edilen mirasçılardır.