Boşanma davasında yetki kapsamını mahkeme açısından inceleyecek olursak, konuyu iki kısma ayırmamız gerekir. Bunlar yetkili mahkeme ve görevli mahkemedir. Boşanma davasına yetkili mahkeme, 4721 sayılı TMK madde 167 içeriğinde yer almaktadır. Madde içeriği “Boşanma ya da ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son olarak 6 aydan beri birlikte oturulan yer mahkemesidir” şeklindedir.
Boşanma davasında görevli mahkeme ise aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin yer almadığı adliyelerde asliye hukuk mahkemesi görevli mahkemedir. Boşanma davasındaki yetki davacı ve davalıya ayrım yapılmaksızın tanınmış bir haktır. Bu sebeple dava, davacının yerleşim yerinde açılabileceği gibi davalının da yerleşim yerinde açılabilir.
Boşanma Davasında Yetkisizlik ve Görevsizlik
Boşanma davasında yetki kararı olduğu gibi, bu uygulamanın aksi durumları da vardır. HMK madde 20 içeriğine göre “Görevsizlik ya da yetkisizlik kararı alınması halinde taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise tebliğ tarihinden, ...(belirlenen) süresi içerisinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmişse kararın kesinleşmiş olduğu tarihten itibaren başvuru yapması gerekir. Eğer kanun yoluna başvurulmuşsa başvurunun reddi kararın tebliğ tarihinden başlayarak iki hafta içinde karar veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli veya yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmelidir. Aksi olan durumlarda dava açılmamış sayılır ve görevsizlik ya da yetkisizlik kararını veren mahkeme tarafından re’sen karar verilir”.
Büyükçekmece avukat olarak belirtmek isteriz ki; dava dosyası talep oluşturulması halinde yetkili ve görevli mahkemeye iletilir. Talep yasal süre içerisinde mahkemeye ulaştırılmazsa, dava açılmamış sayılır.
Çekişmeli Boşanma Davasında Yetkili Mahkeme
Boşanma davasında yetki kapsamı, anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davasında aynı olmaktadır. Her iki dava türünde de yetkili ve görevli mahkeme bilgileri aynıdır. Boşanma davası açmak isteyen kişi, doğru bilgiler eşliğinde dava sürecini başlatmalıdır. Boşanma davası açılırken yanlış veya hatalı bilinen mahkeme bilgileri, davanın reddedilmesine sebep olur. Bu durumda boşanma için tamamen vakit kaybına ve maddi kayba sebeptir.
Dava sürecini ilerletecek olan vekil avukatınız varsa, davanın açılma işlemleri ve sürece dair olan diğer tüm işlemlerde yetki sahibi avukatınız olacaktır. Avukatınızın yetkili olabilmesi için, Noterden vekâletname çıkartmanız gerekir ve sonrasında avukatınız vekâletnameyi dosyaya sunar. Bundan sonrada sizin yerinize sürece dair tüm işlemleri yapabilir.