Boşanma protokolü hangi koşullarda hazırlanmalıdır? Medeni hukuk kapsamına göre boşanma davası, çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma tarzında açılabilir. Çekişmeli boşanma davası açılabilmesi için, kanunen geçerli olan boşanma sebeplerinden en az bir vakıanın yaşanması ve bunun ispat edilebilir olması gerekir. Çünkü bu dava türünde, taraflar boşanmaya dair hiçbir konuda anlaşma yapmak zorunda değildir. Boşanmanın istenmesi, boşanmanın maddi ve manevi sonuçları hakkında tüm kararlar, delillerin incelenmesine ve diğer faktörlere dayanarak hâkim tarafından verilir.
Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına göre daha farklı bir sürece tabii olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasında, çekişmeli boşanma davasının aksine taraflar boşanmayı kabul etmeli ve boşanmanın tüm sonuçlarında ortak karar verebilmelidir. Buna ek olarak taraflar arasında anlaşma protokolü ve boşanma dilekçesi imzalanmalıdır.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği
ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ
- Protokol metninde yer alan maddeler eşliğinde boşanma taraflarca kabul edilmektedir.
- AZ ile BZ boşanmanın maddi ve manevi sonuçları hakkında aşağıda belirtilen şekilde anlaşma sağlayarak boşanmayı kabul etmişlerdir.
- Tarafların evliliklerinin MK 166 gerekliliğince evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanmayla sonuçlandırılması
- Taraflar boşanma sonrasında müşterek çocuğun velayetinin AZ’ de kalmasına ve... sürelerinde BZ ile kişisel ilişki kurulması konusunda anlaşma sağlamıştır (Birden fazla müşterek çocuk varsa hepsinin tek tek doğum tarihi ve isimleri yazılmalıdır)
- Müşterek çocuğun bakımına katkı sağlanması için taraf BZ aylık olarak… TL iştirak nafakası ödemeyi ve nafakanın her yıl %25 oranında yükseltilmesi konusunda taraflar anlaşma sağlamıştır (Birden fazla çocuk varsa her çocuk için farklı nafaka miktarı yazılmalı ayrıca belirtilen yıllık artış oranı tamamen örnektir taraflar bu orana kendi aralarında karar vermelidir)
- Taraf BZ, taraf AZ’ye…TL tedbir nafakası ödeyecektir ve boşanma davası kesinleştikten sonra bu nafaka yoksulluk nafakası olarak devam edecektir
- Müşterek ev eşyalarının taraf AZ’de kalmasına, taraflar karar vermiştir
- Tarafların karşılıklı olarak maddi ve manevi tazminat talepleri olmamaktadır
- Evlilik birliği içerisinde alınan taşınmaz ev (açık adres yazılmalı) taraf BZ’de kalacaktır
- Evlilik birliği içerisinde alınan araba (modeli, plakası yazılmalı) taraf AZ’de kalacaktır
- Bankada bulunan ortak para taraflarca bölüşülecektir
- Düğün takıları taraf AZ’de kalacaktır
- Tarafların evlilik birliğine dair borçları yoktur ve kendilerince oluşan borçlarda taraflara aittir
Yukarıda belirtilen boşanma protokolü tamamen örnek amaçlıdır. Protokolde yer alması gereken ek önlemler kişilerin evlilik yaşamlarına bakılarak eklenir ve bu sebeple hak kaybı yaşanmaması adına mutlaka beylikdüzü avukat desteği alınması tavsiye edilir.