Ceza davası nasıl açılır sorusunun yanıtını iki şekilde verebiliriz. Ceza davaları şikâyet üzerine veya şikâyet olmadan açılabilir. Şikâyet olması veya olmaması etkeni, yaşanılan vakıa ve vakıayı yaşayarak mağdur olan kişiye göre değişiklik gösterir. 

Şikâyete bağlı olan suçlarda Savcılığa veya kolluk kuvvetlerine başvuru yapılır ve sonrasında hukuki süreç başlatılır. Şikâyete bağlı olmayan suçlarda ise Savcılık re’sen soruşturma başlatabilme yetkisine sahiptir. 

Ceza davaları, iddianameyle birlikte görevli ve yetkili ceza mahkemesinde açılabilir. Savcılık, şikâyete bağlı olan suçlarda şikâyet üzerine, şikâyete bağlı olmayan suçlarda ise delil toplayıp inceleme yaparak sürecin başlamasını sağlayabilir. Hazırlanan iddianame mahkemeye iletilir. Mahkeme iddianamede eksiklikler olduğunu düşünürse 2 haftalık süre verir ve Savcılık bu sürede eksiklikleri giderir ya da mahkemenin kararına itiraz eder. Davanın açılmış olduğu mahkeme iddianameyi kabul ettikten sonra ceza davası başlamış olur. 

Ceza Davası Nedir

Ceza davası nasıl açılır sorusunun yanıtını verdikten sonra, ceza davasına dair bilinmesi gereken en önemli konulardan biri olan ceza davası nedir ve içeriklerinde neler vardır sorusunun yanıtını vereceğiz. 

Ceza davalarına bakmakla görevli mahkemeler ikiye ayrılır. Bunlar; Asliye ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesidir. Bunların yanı sıra ceza davalarına bakmakla görevli olan bazı özel mahkemelerde vardır. Bu özel mahkemeler; çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza mahkemesi, fikri ve sınai haklar ceza mahkemesidir. Soruşturma aşamasında olan işlemlerde görevli mahkeme ise Sulh ceza hakimliğidir.

Ceza davası açılırken dikkat edilmesi gereken bir etkende zamanaşımı süresidir. Ceza davası açılmasına sebep olabilecek pek çok konu başlığı vardır. Fakat her konu başlığının zamanaşımı süresi farklılık gösterir. Zamanaşımı süresi dolan konu başlıkları için dava süreci başlatılamaz. 

Ceza Davası Aşamaları

Ceza davası nasıl açılır sorusunun yanıtlarından biri de dava sürecinin aşamalarıdır. Bu aşamalar dava süreci başlamadan ve başladıktan sonra geçerli olan sürelerdir. Ceza davası süreçleri şu şekildedir;

Soruşturma aşaması: Cumhuriyet Savcılığı suç unsurunu öğrendiği zaman soruşturma evresi başlar. Soruşturma evresinde Savcılık araştırma yapar ve delilleri toplar.

Kovuşturma aşaması: Soruşturma aşaması bittikten sonra dava sürecinin başlamasına karar verilmesi durumudur.

İstinaf aşaması: Yerel mahkemenin vermiş olduğu karara itiraz edilmesi talebi durumunda istinaf aşaması başlatılır.

Temyiz aşaması: İstinaf mahkemesinin de vermiş olduğu karara itiraz etmek isteyen taraf temyiz aşamasını başlatır.