Ceza davasında zamanaşımı süresi ne kadar? Zaman aşımı süresi hak düşürücü süredir. Kanunen belirlenen bu süre içerisinde davanın açılması veya şikâyet hakkının kullanılması gerekmektedir. Mağdur olan kişi belirlenen sürede şikâyet hakkını ya da dava açma hakkını kullanmazsa, ilerleyen süreçte bu haklarından feragat etmiş sayılır.

Türk ceza kanunu madde 66 içeriğinde, davada zamanaşımı süresi yer almaktadır. Dava zamanaşımı, suç işlendiği tarihten olmak üzere belirli sürenin geçmesine rağmen dava açılmadıysa veya açılan dava sonuçlandırılmadıysa, devletin cezalandırma hakkından vazgeçmesi ve davanı düşmesi gerçekleşir.

Türk ceza kanunu madde 68 içeriğinde, ceza zamanaşımı süresi yer alır. Mahkûmiyet kararının kesinleşmesinden sonra, belirli süre geçmesi ile hükmün infazından vazgeçilmesine ceza zamanaşımı denilir. Beylikdüzü avukat ile görüşüp detaylandırabilirsiniz.

Dava Zamanaşımı Süresi

Ceza davasında zamanaşımı süresi suçun türüne göre değişiklikler göstermektedir. Örneğin;

  1. Ağırlaştırılmış müebbet hapsi gerektiren suçlarda 30 sene
  2. Müebbet hapis cezalarında 16 yıl 8 ay
  3. Yirmi yıl ve daha fazla yıl cezayı gerektiren suçlarda 20 sene
  4. 5 seneden fazla ve 20 seneden az hapis cezalarında 15 yıl
  5. 5 seneden fazla olmayan hapis ya da adli para cezalarında 8 yıl zamanaşımı süresi vardır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz zamanaşımı süreleri yetişkinler için geçerlidir. Yetişkin olmayan yaşlardaki çocuklar için zamanaşımı süresi farklıdır. Fiili işlediği sürede 15-18 yaş arasında olan çocukların davadaki zamanaşımı süresi, TCK madde 66/2 içeriğinde yer alır. Aynı madde içeriğinde fiilin işlendiği tarihte 12-15 yaş arasında olan çocuklar içinde zamanaşımı süresi yer alır.

Dava ve Ceza Zamanaşımı 

Ceza davasında zamanaşımı süreler, mutlak uygulanan sürelerdir. Ayrıca belirtmek isteriz ki, bazı suç unsurları için zamanaşımı süresi uygulanmaz. TCK madde 66/7 içeriğine göre; Madde 247-343 arasında bulunan ağırlaştırılmış müebbet, müebbet ya da on yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçların yurt dışında işlenmesi durumunda zamanaşımı süresi uygulanmaz. Soy kırım, insanlığa karşı işlenen suçlar, örgüt suçları da zamanaşımı süresine tabii olmayan suçlar arasındadır. Bunun yanı sıra işkence suçu da zamanaşımı süresi uygulanmayan suçlar arasındadır. 

TCK 72/2 madde içeriğine göre, davada zamanaşımı süresi re’sen uygulanır. Cumhuriyet başsavcılığı ya da mahkeme kendiliğinden dava zamanaşımına dair olan hükümleri uygulamakla yükümlüdür. Dava zamanaşımı süresinden şüpheli veya sanığın vazgeçmesi gibi bir etken söz konusu değildir.