Gasp suçu cezası, Türk ceza kanunu madde 148-149 içeriklerinde yer alır. Gasp suçunun bir diğer terimi de, yağma suçu olmaktadır. Kanun içeriklerinde de belirtmiş olduğumuz iki terimle karşılaşılabilir. Bir kişiye ait olan malın, tehdit veya zorlama kullanılarak alınması durumunda suç oluşmuş olur. Türk ceza kanunu madde 148 içeriğinde, gasp suçunun basit halinden bahsedilmektedir. Madde 149 içeriğinde ise yağma suçunun nitelikli hallerine yer verilmiştir. 

TCK Madde 148/1 içeriğine göre “Bir başkasını, kendisinin ya da yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik olarak saldırı gerçekleştirileceğinden. Ayrıca malvarlığı itibarı ile büyük zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek, cebir kullanarak, malı teslime ya da malın alınmasına karşı koymamaya mecbur bırakan kişi, altı aydan on yıla kadar cezalandırılır. 

Yağma Suçu Cezası

Gasp suçu cezası kapsamında diğer belirlenen kanun içerikleri şöyledir;

TCK madde 148/2 içeriğine göre “Cebir ya da tehdit kullanılarak mağdurun, kendisini veya başkasını borç altına sokabilecek senedi ya da var olan senedin hükümsüz olduğunu açıklayan vesikayı vermeye. Ayrıca böyle bir senedin alınmasına karşı koymamaya, ilerde böyle bir senet şekline getirilmesi muhtemel olan kâğıdı imzalamaya veya var olan senedi imha etmeye ya da imhasına karşı koymamaya mecbur edilmesi halinde, altı aydan on yıla kadar hapis cezası uygulaması yapılır.

TCK madde 148/3 içeriğine göre “Mağdurun, herhangi vasıtayla kendisini bilmeyecek, savunamayacak şekle getirilmesi yağma suçunda cebir olarak sayılır.

Gasp Suçu Özellikleri

Gasp suçu cezası hakkında bilgilendirme yaptıktan sonra, suçun belli başlı temel özelliklerinden bahsedeceğiz. Gasp suçunun soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlar arasında yer almaz. Suçun işlendiği öğrenildiği zaman, Savcılık tarafından re’sen soruşturma başlatılır. Suçun basit hali de, nitelikli hali de bu kurala tabii tutulmaktadır.

Türk ceza kanunu 100.maddesinde tutuklama tedbirine gerek duyulan durumlardan bahsedilmiştir. Gasp suçu da bu kategoride yer alır yani suçun işlenme şekline göre, tutuklama kararı verilebilir. Yaşanılan vakıa, katalog suç kapsamında yer alıyorsa tutuklama kararı re’sen olacak şekilde hâkim tarafından verilen kararlar arasında yer alır.

Türk ceza kanununda yer alan bir uygulamada uzlaşma olmaktadır. Uzlaşma kapsamında, taraflar veya vekil Beylikdüzü avukat vasıtasıyla toplantı düzenlenir ve uzlaşma şartları görüşülür. Fakat her suç bu kapsamda yer almaz. Ceza muhakemeleri kanununa göre, gasp (yağma) suçu uzlaşma kapsamında yer almamaktadır.