Haciz nedir ve bu kararın uygulaması nasıl olmaktadır? Borcunu ödemeyen borçlu taraf hakkında, resmi şekilde işlemler başlatılır. Başlatılan resmi işlemlerin kesinleşmesiyle birlikte, borçlu olan taraf halen borcunu ödemiyorsa, kanunen haciz yoluna başvurulur.

Yapılan resmi takip kesinleşmiş olmasına rağmen, borçlunun borcunu ödememesi durumunda, mal varlığının satışı karşılığında alacaklının alacağının karşılanması, haciz yoluna başvurularak yapılabilir. Haczin gerçekleşebilmesi için, alacaklı olan tarafın bunu talep etmesi gerekir. Talep olmadığı sürece, haciz yapılamaz.

Alacaklı taraf, ödeme emrinin borçlu tarafa tebliğ edilmesinden itibaren, 1 yıllık süre içinde haciz işlemini talep etmelidir. Fakat borçlu taraf, takibe itiraz ederse, itirazın iptali ya da kaldırılması davasında verilecek karar kesinleşinceye kadar olan süre, bir yıllık süre kapsamında yer almaz. 

Haczedilemeyen Mallar

Haciz nedir konumuza açıklık getirdikten sonra, belli başlı malların veya ödeneklerin haczedilemeyeceğini de belirtmek isteriz. Bunlar;

  1. Borçlu tarafla aynı evde yaşayan kişilere ait olan mallar. Ayrıca evde bulunan diğer kişilerin ihtiyacı olan mallar da haczedilemez. Fakat ev içerisinde aynı eşyadan iki tane varsa, birisi haczedilebilir
  2. Bedensel kayıp ya da zararlar sonucunda kazanılmış olan tazminat hakları haczedilemez
  3. Öğrencilere ait olan burslara haciz kararı verilemez
  4. Borçlunun hal ve koşullarına uygun olan evi haczedilemez. Bu madde içeriğinde, borçlunun ve ailesinin yaşama hakları da göz önünde bulundurulur. Fakat bu durum kötü niyet çerçevesinde değerlendirilemez. Örneğin; lüks eve sahip olan borçlu bu maddeye dayanarak, borcunu ödemekten kaçınamaz.

Yeni Haciz Yasası

Haciz nedir konumuza devam ederken, yeni düzenlenen haciz yasasından bahsedeceğiz. 05.04.2023 tarihinde resmi gazetede yayınlanan kanun değişikliğine göre; Hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işlemi uygulanamayacağı düzenlenmiştir. 

Düzenlemeye bağlı olarak; İcra müdürü, haciz yapılması istenilen yerin konut olduğunu belirlemesi halinde, haczin yapılması yönünde karar verip bu kararı da icra mahkemesinin onayına sunmakla görevlidir. 

Mahkeme, dosyanın iletildiği tarihten başlayarak üç gün içerisinde dosyaya dair incelemeyi yapar. Yapılan incelemeye göre, haciz yapılması istenilen yerin konut olduğunun belirlenmesi durumunda, kararın onaylanmasına kesin olarak karar vereceği ve haczin, icra dairesine bildirilmesi yönünde yapılacağına karar verilmiştir. Belirmemiz gerekir ki, ihtiyati haciz kapsamı, bu hüküm kapsamına dâhil edilmemiştir.