İflasın ertelenmesi, borca batık olan işletmenin iflas tasfiyesi unsuruyla sona erdirilmesinden ziyade tüzel kişiliğinin devam ettirilerek, mali durumunun düzeltilmesini sağlayan olanaktır. Borca batık olma durumunun özel iflas olarak düzenlenmesinin sebebi, alacaklıların daha fazla zarara uğramasının önlenmesi olmaktadır.

İflasın ertelenmesini tüzel kişi olan tacirlerden anonim şirket, limitet şirketi, kooperatifler isteyebilir. İflas ertelemesi istenilebilmesi için, şirketin borca batık olması gerekmektedir. Ayrıca şirketin mali durumunun da düzeltilmesinin mümkün olmaması gerekmektedir. 

İflas erteleme, 30.07. 2003 tarihinden beri hukuki alanda yer almaktadır. Bu uygulama 4949 sayılı kanunla 2004 sayılı icra ve iflas kanununa eklenmiştir. İflas erteleme, tüm alacaklı olanların haklarını dengeli ve hakkaniyetli şekilde koruma altında tutmaktadır. 

İflas Erteleme Tedbirleri

İflasın ertelenmesi tedbiri, İcra ve iflas kanunu madde 179/a içeriğinde yer almaktadır.

Madde 179/a: Mahkeme, iflasın ertelenmesi isteminde bulunulmasından sonra, envanter düzenlenmesi ve yönetim kurulunun yerine geçmesi veya yönetim kurulunun kararlarını onaylaması için kayyım ataması yapar. Ayrıca şirketin ve kooperatifin mal varlıklarını korunması hakkında gerekli olan diğer koruma önlemlerini de alır. 

Kayyım atamasına dair karar, kayyımın mahkeme tarafından belirlenmiş görevleri ve temsil yetkisiyle bunların sınırı ve iflasın ertelenmesine dair talep 166. Maddenin ikinci fıkrasındaki usulle mahkeme tarafından ilan ve ticaret siciline tescil yaptırılır. Mahkeme bu arada ertelemeyle ilgili olan talebi karara bağlar.

İflasın ertelenmesi olmuşsa kayyım üç ayda bir şirketin projeye dair uygun olarak iyileştirme gösterip göstermediğini mahkemeye raporla bildirir. Mahkeme rapor üzerine ya da gerekli bulduğunda alacağı bilirkişi raporuna göre, erteleme istemini değerlendirir ve iyileştirmenin mümkün olmayacağı kanaatine varırsa erteleme kararını kaldırır.

İflasın Ertelenmesinin Sonlanması

İflas ertelemesi, kararın verilmesiyle başlar ve belli başlı unsurların gerçekleşmesiyle birlikte sonlandırılır. Sonlanmanın olabilmesine neden olabilecek bazı örnekler şu şekildedir;

  1. Şirketin mali durumunun düzeldiğine dair mahkeme kararı verirse, iflas davasının reddi gerçekleşebilir
  2. Şirketin isteğiyle icra mahkemesi konkordato süresine karar verirse, iflas ertelenmesi sonlandırılır
  3. Erteleme müddetinin henüz dolmadığı durumlarda mahkeme, kayyım ve gerekli bulunursa bilirkişi tarafından verilen raporlardan şirketin mali durumunun düzelmeyeceğine karar verirse erteleme kararını ortadan kaldırır ve şirketin iflasına karar verir. Bu sonucun ortaya çıkmasıyla da erteleme kararının tüm etkileri ortadan kaldırılmış olur.