Beylikdüzü avukat, kıdem tazminatı nedir ve bu tazminat nasıl hak edilir sorularının yanıtlarını, düzenlenen bu yazı içeriğinde verecektir. Kanunda yer alan koşulların yerine getirilmesiyle işverenin işçiye ödemesi gereken tazminat türüne, kıdem tazminatı denilir. Kıdem tazminatının hak ediş unsurları;
- İş sözleşmesi 4857 sayılı iş kanununa tabii tutularak yapılmalı ve kanun gerekliliğince “işçi” sıfatına haiz olunması
- İşçinin en az işyerinde 1 yılını doldurmuş olması
- İş sözleşmesi işçi tarafından 4857 iş kanunu 24.maddesinde bulunan hâkli nedenle fesih yapılması veya fesih işlemi işveren tarafından yapıldıysa, işveren tarafından gerçekleşmiş olan feshin 4857 iş kanunu 25.maddesi gerekliliğince haklı sebeplerden birine dayanmıyor olması
- 1475 sayılı kanun içeriğinde ve diğer kanun içeriklerinde var olan istisnai hallerden en az birinin var olması
Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin iş yerinde geçirmiş olduğu yıllara göre hesaplama yapılır. İşçinin her yılı için, brüt ücretin 30 günlük ücretlendirmesi 1 yıllık kıdem olmaktadır. 30 günlük ödeme ücreti, normal ücret ve çalışanın aldığı diğer ücretlerden oluşmaktadır.
İşçinin hak edişi olmasına rağmen, işveren kıdem tazminatı ödemesini yapmazsa, işçi kanuni işlem uygulaması yapabilir. Kıdem tazminatı hakkıyla ilgili olarak dava açmak isteyen işçi, dava açmadan önce arabulucuya başvuru yapmalıdır. Arabulucuya başvuru şartı, kanunen belirlenen bir uygulamadır. İşçi, arabulucuya başvuru yapmadan dava açma işlemi yaparsa, davanın reddi gerçekleşir.
Kıdem Tazminatı Davası
Kıdem tazminatı nedir sorusunu incelemeye devam ederken, işçinin bu konudaki dava hakkından da bahsedeceğiz. Süre arabulucuya başvuru yapılmasıyla başlar. Taraflar veya vekilleri arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlayamazlarsa, dava açma hakkı oluşur. Kıdem tazminatı davası, tazminatın hiç ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde açılabilir.
Yargıtay 9 Hukuk Dairesi kararına göre; Kıdem tazminatı davası öncesinde işçi, işe iade davası da açmış olabilir. İşinin açmış olduğu işe iade davasının reddedilmesi halinde, kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarına dair dava açılması ve tüm alacakların iadesinin istenmesi talep edilebilir. Kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarına dair dava açılmadan önce feshin geçersizliği ve işe iade talebi ile işe iade davası açıldıysa, işe iade davası sonucunda işveren tarafından haklı nedenle gerçekleştirilen feshin geçerli olduğuna karar verildiyse, sonradan kıdem tazminatı davası açılması bir yarar sağlamaz.