Miras avukatı, yazımızın bu kısmında belirttiğimiz konularda, danışmanlık verme ve dava süreci ilerletme yetkisine sahiptir. Bu konuları bazıları şu şekildedir;

  1. Mirasçılık belgesi diğer terimi ile veraset ilamı
  2. Mirasın paylaştırılması
  3. Mirasçılıktan çıkartma
  4. Mirasçı eklenmesi
  5. Mirastan yoksunluk
  6. Mirasın reddi
  7. Vasiyetname düzenlenmesi
  8. Vasiyetnamenin değişikliği veya vasiyetnamenin iptali
  9. Mirasta denkleştirme
  10. Ölüme bağlı tasarrufların tenkisi
  11. Ölüme bağlı tasarrufların iptali
  12. Mirastan mal kaçırma diğer terimi ile muris muvazaası
  13. Tenkis davası
  14. Terekenin tespit davası
  15. Mirasta istihkak
  16. Mirasta saklı payın korunması
  17. Mirasın paylaştırılması
  18. Sağ kalan eşin tereke tasfiye davası
  19. Sağ kalan eşe yönelik tereke tasfiye davası
  20. Diğer mirasa dair tüm işlemler ve davalar

İstanbul En İyi Miras Avukatı

Türk medeni kanununun 495-682.madde aralığında miras hukukuna yer verilmiştir. Miras hukukunun içeriğinde; miras bırakanın ölümüyle geride sağ kalan mirasçılarına kalan mallar ve borçlar, mirasın paylaşılması, mirasa dair olan tüm süreç bilgilerine yer verilmiştir. 

Miras bırakanın ölümüyle birlikte, mirasçıları arasında kalan mallar veya borçların paylaşımı gerçekleşir. Mirasçılar, mirası kabul edebileceği gibi reddetme hakkına da sahiptir. Miras paylaşımı, yasal olan başka bir işlem yapılmadıysa, zümre sistemine göre yapılır.

Zümre sistemi, kan bağının yakınlığına göre yapılan yasal bir düzenlemedir. Bu zümre sisteminde, sağ kalan eş sıralamalarda yer almaz fakat sağ kalan eş her zümre katmanında hak almaya sahiptir. Mirasçılar, kanunen belirlenen ölçütlerde mirası paylaşabileceği gibi bu konuda uzman avukat desteği de alma hakkına sahiptir. 

En İyi Miras Avukatı

Mirasın zümre sistemine göre paylaştırılacağını belirtmiştik. Fakat bu duruma istisnai olabilen bazı resmi işlemlerde vardır. Eğer miras bırakan, hayatta olduğu sürece resmi sayılan farklı bir miras paylaştırılması düzenlemesi yaptıysa, miras yapılan bu düzenlemeye göre paylaştırılır. Mirasçılardan biri veya birden fazlası bu duruma itiraz etmek isterse, süresi içinde kanuni yollara başvuru yapabilir.

Mirasın paylaştırılmasında diğer resmi işlemlerden bazıları; vasiyetname düzenlemesi, miras sözleşmesi vb. diğer düzenlemelerdir. Miras bırakan, mirasa başka kişilerin atamasını yapmak isterse veya bazı mirasçıların pay almamasını isterse, bu düzenlemeleri yapabilir. Bu düzenlemeler yapılırken, mirasçıların saklı pay hakları ve diğer miras hukuku düzenlemeleri göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü kanunların onay vermediği şekilde yapılan bu düzenlemeler, mirasçıların başlatacağı hukuki işlemlerle sonlandırılabilir.