Miras Hukuku
Miras hukuku, miras bırakanın ölümünden sonra oluşan hak ve borçlarla ilgili olan hukuk alanıdır. Miras bırakanın ölümünden sonra yasalara göre belirlenen miras paylaşımı yapılır. Mirastan hak almaya yetkisi olan kişiler iki gruba ayrılır. Bunlar; yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılardır.
Yasal mirasçılar, kan bağı ile olan haklarından dolayı mirastan pay alan kişilerdir. Atanmış mirasçılar ise, miras bırakanın inisiyatifiyle mirasa daha sonradan dahil edilen kişilerdir. Atanmış mirasçıları miras bırakan ölümünden önce atayabilir.
Mirasçılar talepleri doğrultusunda mirası almak istemeyebilirler. Yasal olarak böyle bir hakları da olmaktadır. Eğer miras borca batıksa yani miras bırakanın kalan mal varlığı borçlarından daha az ölçüdeyse mirasçılar mirası reddedebilir. Mirasın borca batık olmasının haricinde özel nedenleri olan mirasçılarda mirası reddetme hakkına sahiptir.
Miras Hukuku Avukatı
Miras hukukunun içeriği hakkında bilgi sahibi olan avukatlar bu alanda görev yapmaktadır. Avukatlık görevinde yer alan kişiler istedikleri bütün hukuk davalarına bakma yetkisine sahiptirler. Fakat buradaki en önemli ayrım, avukatın uzmanlık alanıdır. Bu sebeple de her avukat bütün hukuk alanlarında görev yapmaz sadece uzmanlığı olan alanlarda görev yapar.
Avukatların en temel görevi, mağduriyet yaşayan kişilerin haklarını kanunların belirlediği şekilde korumaktır. Mağduriyet yaşayan kişiler bazı dava süreçlerinde avukatla çalışma yapmak istemez ve bunun sonucunda daha fazla hak kaybı yaşar.
Hukuk davalarının süreçleri avukatsız ilerletildiği zaman oldukça uzun sürmektedir. Dava süreçlerinde hazırlanması gereken dilekçeler, belgeler ve pek çok diğer düzenlemeler vardır. Bu işlemler sırasında yapılması muhtemel olan çok küçük hatalar kişilere büyük ölçüde kayıp yaşatır. Avukatla dava süreci ilerletme hak kaybı yaşanmaması için çok önemlidir.
Miras Hukuku Davaları
Miras hukukunun kapsamında oldukça fazla dava konusu olmaktadır. Bazılarını belirtecek olursak;
- - Mirasçılık belgesinin alınması
- - Atanmış mirasçıya mirasçılık belgesinin verilmesi
- - Mirasçılık belgesinin iptali
- - Mirastan yoksunluğun tespiti davaları
- - Mirasın reddi davası
- - İstihkak davası
- - Tapu iptal davası
- - Miras sözleşmesinin iptali davası
- - İzalei-şuyu davası
- - Veraset belgesinin iptali davası
- - Tenkis davası
- - Mirasta denkleştirme ve iade davası
- - Terekenin korunmasına ilişkin davalar
- - Saklı paylı mirasçıların tenkis davası
- - Terekenin resmi defterinin tutulması davası
- - Miras sözleşmelerinden doğan hakların davası
- - Mirasın iflas hükümlerine göre tasfiyesinin yapılması davası
- - Miras bırakanın gaipliğine karar verilmesi davası
- - Mirasın paylaştırılması talepli davalar
- - Miras taksim sözleşmesinin iptali davası
- - Vasiyetnamenin açılması ve okunması davası
- - Vasiyetin iptali davası
- - Mirasçılıktan çıkarma davası
- - Mirasçılıktan çıkarma tasarrufunun iptali davası
- - Mirasın resmi defterinin tutulması davası
- - Diğer miras hukuku davaları