Yargıtay’a göre boşanma sebepleri nelerdir? Yargıtay kararları, emsal karar niteliği taşımaktadır. Yani Yargıtay tarafından verilen kararlar, benzer veya aynı olan davalarda temsili karar olarak mahkemeye sunulabilir.
Türk medeni hukuku kanunlarına göre, resmi olan evliliğin sonlandırılması için boşanma davası açılmalıdır. Boşanma davasının türü, uygunluk kurallarına göre belirlenmeli ve süreç bu şekilde başlatılmalıdır. Kanunların belirlediği ölçütlerde başlatılmayan boşanma davası, mahkeme tarafından reddedilir.
Medeni hukuka göre anlaşmalı boşanma davasının gerçekleşmesi için; Taraflar 1 yıldır evli olmalı, boşanmayı kabul etmeli ve boşanmanın maddi-manevi tüm sonuçlarında anlaşma sağlamış olmalıdır. Anlaşmalı boşanma unsurları yerine getirilemeyecek olan durumlarda ise çekişmeli boşanma davası açılmalıdır. Çekişmeli boşanma davası, kanunen belirlenen geçerli bir sebebe dayanarak açılmalıdır.
Kadının Eşinden Boşanma Sebepleri
Yargıtay’a göre boşanma sebepleri belirlenirken, cinsiyet ayrımına yer verilmez. Geçerli olan boşanma sebebi, kadın içinde erkek içinde aynı olmaktadır. Boşanma sebeplerini belirtecek olursak;
- Zina
- Haysiyetsiz hayat sürmek
- Hayata kast etmek, pek kötü ve onur kırıcı davranışlar
- Terk etmek
- Suç işleme
- Akıl hastalığı
- Her türlü şiddet
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması
Yukarıda belirttiğimiz kapsamlar dâhilinde yaşanılan vakıalar, geçerli olan boşanma sebepleri arasındadır. Son maddede belirtmiş olduğumuz, evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamı konu hakkındaki en geniş yere sahip olan boşanma sebebidir. Evliliğin çekilmez hale gelmesini ve ortak hayatın sonlanmasının istenmesini yaşatacak olan vakıalar, bu kapsam içeriğinde yer almaktadır.
Erkeklerin Boşanma Nedenleri
Yargıtay’a göre boşanma sebepleri kapsamında cinsiyet ayrımının olmadığını açıklamıştık. Beylikdüzü Avukat olarak yazımızın bu alanında, en geniş boşanma sebebi maddesi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması kapsamının içeriğine örnek maddeler belirteceğiz. Bunlar;
- Dedikodu çıkartmak
- Eşle alay edilmesi
- Aile sırlarının açıklanması
- Fiziksel şiddet
- Ekonomik şiddet
- Duygusal şiddet
- Eşe veya ailesine yönelik hakaret
- Kumar oynamak
- İçki, uyarıcı madde kullanımı
- Çocuğa yönelik kötü davranış
- Eşi evden kovmak
- Hastalığın tedavisinden kaçınmak
- Eşi kilit altında bırakmak
- Zorla cinsel ilişki kurmak
- Cinsel ilişkiden kaçınmak
- Eşi ısırmak
- Cimri olmak
- Başkasını sevdiğini söylemek
- Üvey çocuğa kötü davranmak
- Eş ve çocukların maddi-manevi bakımından kaçınmak
- Bağımsız konut sağlamamak
- Tarikat toplantılarına katılım sağlamak
- Eşi başkalarıyla kıyaslamak
- Çift cinsiyetli yaşamak
- Beddua etmek
- Diğer ortak hayatı çekilmez hale getiren davranışlar