Aldatmada tazminat miktarı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını, Büyükçekmece avukat tarafından hazırlanan makalemizde bulabilirsiniz. Aldatma yani zina sebebi ile boşanma davası, Türk medeni hukuku kanunlarına göre geçerli bir boşanma sebebi olmaktadır. Bu boşanma sebebine bağlı olarak davacı tarafında bazı kanuni hakları meydana gelir. Bahsedilen haklardan biri de, maddi tazminat ve manevi tazminat hakkıdır.
Aldatılan tarafın kişilik hakları zedelenerek manevi tazminat hakkını kazanmış olur. Ayrıca zina sebebiyle boşanmaya bağlı olarak da maddi kayıp yaşayacak olan tarafın maddi tazminat aşma hakkı vardır.
Tazminat hakkının kazanılması için öncelikle talep oluşturulmalıdır. Yani hazırlanan boşanma davası dilekçesi içeriğinde tazminat talepleri beyan edilmelidir. Bu talep sonrasında mahkemede iddiaların ispat edilmesine bağlı olarak hâkim tazminat ödenmesine karar verebilir.
Evliyken Aldatmak Cezası
Aldatmada tazminat miktarı hesaplanmasında yetkili olan kişi hâkimdir. Hâkim, tazminat miktarını belirlerken; taraflar arasında yaşanılan vakıa ve vakıaların sonuçları, tarafların gelir ve gider düzeyleri vb. diğer faktörleri incelenir ve bu doğrultuda tazminat miktarı kararı verilir.
Peki, evlilik birliği içerisinde aldatan tarafa dair cezai uygulama yapılır mı? Bu sorunun yanıtını “hayır cezai işlem uygulaması yapılamaz” şeklinde verebiliriz. Evlilik birliği içerisinde bulunan tarafların sadakat yükümlülüğüne uyum sağlaması gerekir. Sadakat kuralına bağlı kalmayarak eşini aldatan tarafa yönelik olarak, boşanma davası açılabilir ve boşanmaya bağlı bazı taleplerde bulunulabilir. Bunun yanı sıra hapis cezası, adli para cezası vb. diğer cezai uygulamalar yapılamaz.
Zina Davası Tazminat Miktarı
Aldatmada tazminat miktarı, belli başlı uygulamalara tabii olarak belirlenmektedir. Hâkim, tazminat ödemesinin şekline ve buna bağlı olarak da yapılacak tazminat ödemesine karar verir. Fakat verilen bu karara tarafların itiraz hakkı da olmaktadır. Tazminat miktarını az veya yüksek bulan taraf, itiraz süresi içerisinde mahkemeye itiraz talebini iletmelidir. Mahkemeye iletilen talep ve talebe neden olan unsurların ulaştırılması sonrasında yeniden değerlendirme yapılır.
Ayrıca belirtmek isteriz ki; sadece çekişmeli boşanma davasında tazminat miktarı hâkim tarafından belirlenmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında tazminat talebi varsa, taraflar arasında konuya dair anlaşma yapılmış olmalıdır. Yapılan anlaşma şartları ve ödeme şekilleri detaylı şekilde, anlaşmalı boşanma protokolünde belirtilmelidir. Anlaşmalı boşanma davasında taraflar arasında tazminat vb. diğer konularda ortak karar alınamazsa, anlaşmalı boşanma davası gerçekleşemez.