Hukuk Alanları

Boşanma Nedenleri

Boşanma nedenleri nelerdir? Medeni hukuk sistemine göre, anlaşmalı boşanma davasında boşanmaya dar nedenler mahkemeye sunulmaz. Fakat bu durum çekişmeli boşanma davalarında farklıdır. Çekişmeli boşanmalarda, kanunen geçerliliği olan vakıalar evlilik birliğinde yaşanmış olmalı ve bu sebebe bağlı olarak da dava açılmalıdır.

Çekişmeli boşanma davalarında boşanma sebepleri, özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri olarak iki gruba ayrılmaktadır. Taraflar arasında yaşanılan bu sebepler, evlilik birliğinin çekilmezliğine neden oluyorsa, tek tarafın dava açma hakkı vardır.

Zina yani aldatma, akıl hastalığının varlığı, evin sebepsiz şekilde terk edilmesi, yüz kızartıcı suç işleme ve haysiyetsiz hayat, hayata kast edilmesi-pek kötü ve onur kırıcı davranışlar özel boşanma sebeplerinin kısımlarıdır. Genel boşanma sebepleri ise oldukça uzun bir listedir.

Boşanma Davası Sebepleri

Boşanma nedenleri kısmının, özel nedenlerini açıklamıştık. Genel nedenleri ise, oldukça uzun bir listedir. Kısaca belirtmek gerekirse; evlilik hayatının çekilmezliğini sağlayan unsurların tamamı, genel nedenler arasında yer almaktadır.

Genel boşanma sebepleri arasında sıklıkla karşılaşılan durumlara örnek verecek olursak;

  1. Baskıcı davranmak
  2. Kumar oynanması
  3. Eşi aşağılamak, tükürmek, hakaret etmek vb. davranışlar
  4. Aşırı borçlanmak
  5. Eve icra gelmesine neden olmak
  6. Doğal olmayan cinsel ilişki istekleri
  7. Cinsel uzaklık
  8. Eşi sevmediğini söylemek
  9. Eşin hastalığıyla ilgilenmemek
  10. Tarikat vb. yerlere üye olmak
  11. Çağ dışı giyinmek
  12. Eşin ailesiyle görüşmesine en gel olmak
  13. Diğer ortak hayatı çekilmez şekle getiren unsurlar

Erkeklerin Boşanma Sebepleri

Boşanma nedenleri, kadına veya erkeğe özgü olarak ayrılır mı? Türk medeni hukukuna göre, boşanma sebepleri sadece kanuna uygunluklarına göre gruplandırılır. Bu gruplandırmaların içeriğinde kesinlikle kadına veya erkeğe özgü boşanma sebepleri yer almaz. Yani boşanma sebepleri kadın ve erkek için aynı olmaktadır.

Boşanma isteyen kadın ya da erkek fark etmeksizin, geçerli nedene dayanarak çekişmeli boşanma davasını açabilir. Fakat her iki tarafta boşanmayı kabul ediyorsa, geçerli sebep belirtmeksizin gerekli hususlarda uzlaşarak, anlaşmalı boşanma davası açılabilir.

Büyükçekmece avukat olarak açıklamak isteriz ki, anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesi için taraflar; 1 yıldır evli olmalı, boşanmayı kabul etmeli ve boşanmanın tüm maddi-manevi sonuçlarında anlaşma sağlamalıdır. Ayrıca taraflar boşanmayı kabul ettiklerini ve boşanmanın sonuçlarında anlaşma sağladıklarını, mahkemede de sözlü şekilde beyan etmelidir. Tüm bunlar taraflarca mahkemede sözlü olarak beyan edilmezse, boşanma gerçekleşemez.

+90 (549) 452 25 16

İletişime Geç

    Call Now Button