Tanıma ve tenfiz davası nedir? Yabancı ülke mahkemelerinde verilmiş olan kararın Türkiye’de geçerli olabilmesi için açılan davaya, tanıma ve tenfiz davaları denilmektedir. İş bu dava açılmazsa yurtdışı mahkemelerinde verilen karar, Türkiye’de geçerli olamaz.
Milletlerarası özel hukuk ve usul hukuku tenfiz kararı, madde 50 içeriğindedir. Madde 50 içeriğine göre;
- Yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır.
- Yabancı mahkemelerin ceza ilamlarında yer alan kişisel haklarla ilgili hükümleri hakkında da tenfiz kararı istenilebilir.
Tenfiz kararlarında yetkili mahkeme, kişinin Türkiye sınırlarında yerleşim yerinde olan mahkemedir. Eğer kişinin Türkiye sınırlarında yerleşim adresi yoksa İstanbul, İzmir, Ankara mahkemelerinden birinden tenfiz talep edilebilir. Görevli mahkeme ise, asliye hukuk mahkemesidir.
Tanıma Tenfiz Davası Dilekçesi
Tanıma ve tenfiz davası tüm hukuk alanlarına dair açılabilir. İş bu davanın açılabilmesi için görevli ve yetkili mahkemeye, konuya dair düzenlenen dilekçe ile başvuru yapılır. Dava dilekçesi, konunun içeriğine bağlı olarak düzenlenmelidir.
Tanıma tenfiz davasının dilekçesini kişi kendisi düzenleyebileceği gibi, hak kayıpları yaşanmaması adına avukat desteği de alınabilir. Eğer kişi yurtdışındaysa Türkiye’de bulunan avukattan destek alarak hem dilekçe içeriğinin düzenlenmesini hem de dava sürecinin yönetilmesini isteyebilir. Büyükçekmece avukat olarak, tanıma tenfiz davalarında yetki sahibi olduğumuzu belirtmek isteriz.
Miras Tenfiz Davası
Tanıma ve tenfiz davası türlerinden biri de, miras tenfizi davasıdır. Miras tenfizi konularından, vasiyetnamenin tenfizi konusu sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Vasiyetnamenin tenfizi aşamasına geçilmeden önce, vasiyetnamenin açıklanması gerekir.
Miras bırakanın ölümünden sonra, sulh hukuk mahkemesine başvuru yapılabilir. Vasiyetname el yazısıyla yazılmış ise vasiyetnameyi bulan kişi başvuruyu yapar. Vasiyetname resmi şekilde yapılmışsa, yetkili Noter vasiyeti Nüfus Müdürlüğüne bildirir. Miras bırakanın ölümünden sonra Nüfus müdürlüğü tarafından Cumhuriyet başsavcılığına bildirim yapılır. Savcılık tarafından da miras bırakanın son ikamet yerinin bulunduğu sulh hukuk mahkemesine bildirim yapılır.
Vasiyetnamenin tenfizi, vasiyetnamenin açıklanmasından sonra yapılabilir. Fakat mirasçılar vasiyetin iptalini talep ederse, açılan vasiyetin tenfizi davası durdurulur. İptal davası sonucunda vasiyetin iptaline karar verilmezse, açılmış olan vasiyetin tenfizi davasına devam edilebilir.