Ortaklığın giderilmesi davası teriminin kanunen bir diğer kullanılan terimi de izale-i şuyu olmaktadır. Bu dava paylı ya da elbirliği mülkiyetine konu olan taşınır ya da taşınmaz malda yer alan ortaklar arasındaki paydaşlığa son verilerek, kişisel mülkiyete geçiş davası olmaktadır. İş bu dava, çok taraflı olabileceği gibi her ortak için farklı bir sonuç yaşanmasını da sağlamaktadır.
Ortaklığın giderilmesi iki şekilde olabilir. Bunlar;
Aynen taksim şekliyle ortaklığın giderilmesi: Taşınır ya da taşınmaz olan malın eş değer şekilde pay edilmesi.
Satış şekliyle ortaklığın giderilmesi: Taşınır ya da taşınmaz olan malın icra kanalıyla satılarak bedelinin ortaklar arasında paylaştırılması.
Ortaklığın giderilmesi davası için bilinmesi gerekir ki; dava süreci başlatılmadan önce arabulucuya başvuru yapılması zorunludur.
Ortaklığın Giderilmesi Davasının Şartları Neler
Kanunen ön görülen şartların bir kısmı şöyledir;
- Varlığından söz edilebilen bir mal varlığının gerçekliği olmalıdır. Bahsi geçen mal taşınmaz mal olabileceği gibi diğer mal varlıkları da bu kategoride yer alır
- Davacı, dava açmak istediği zaman, ortaklığın tüm taraflarını da dava dosyasında belirtmesi gerekir. Paydaş olan herkes davada temsil edilmeli
- Ortaklığın sonlanması talep edilen malın bilgileri doğru ve eksiksiz şekilde beyan edilmeli
- Ortaklığın varlığını kanıtlayan belgeler dosya içeriğinde yer almalı
- Hukuki işlem gerekliliğince ya da paylı olan malın sürekli amaca neticelenmiş olması nedeniyle paylı mülkiyeti devam ettirme sorumluluğunun olması gerekmektedir
İzale-i Şuyu Davası Hissemi Satmak İstemiyorum
Ortaklığın giderilmesi davası hakkında merak edilen bir konuda, hissesini satmak istemeyen kişilerle ilgili olmaktadır. Paydaşa yönelik açılan davada, paydaşlardan biri hissesini satmak istemezse ne olur? Dava sürecinde, satışın ortak kişiler arasında yapılmasına dair tüm ortakların hem fikir olması gerekir. Hisseli olan mal satışa çıkacaksa, taraflardan birinin bile satışın ortaklar arasında yapılmasına onay vermemesi durumunda, satış umuma açık şekilde ilerletilir.
Ortaklı olan alanlar bölünebilir şekilde olan mallardansa, mahkemeden taşınmazın bölünmesi ve ortaklığın bu şekilde sonlandırılması talep edilebilir. Taşınmaz malın varlığı ev, daire ya da bölünmez tarım arazisi şeklindeyse, mahkeme bölünme yapılmasına karar veremez. Bu durumda ortaklığın giderilmesi yönünde yapılacak işlem, satış yoluna başvurmak olur.