Çocuğun soyadının değiştirilmesi, özellikle son yıllarda pek çok davanın konusu olmaktadır. Avcılar avukat tarafından hazırlanan yazı içeriğimizde konuya dair bilgilendirmelere yer vereceğiz. Türk medeni kanunu madde 321 içeriğinde, çocuğun soyadına dair kanun maddelerine yer verilmiştir.
Çocuk, evlilik birliği içerisinde dünyaya geliyorsa, babanın nüfusuna kaydedilir ve bu sebeple de babanın soyadını taşır. Eğer çocuk evlilik birliği haricinde dünyaya geliyorsa, annenin nüfusuna kaydedilir ve annenin soyadını taşır fakat baba resmi işlemleri yaparak çocuğu tanıdıysa babanın soyadını taşıyabilir.
Ebeveynler arasında devam eden boşanma davası varken çocuk dünyaya gelirse, doğum evlilik birliği içinde gerçekleşmiş sayılır. Bu sebeple de çocuk ailenin taşımış olduğu (babanın) soyadını taşır.
Boşanmadan Sonra Çocuğun Soyadının Değiştirilmesi
Boşanma davası sonrasında, çocuk aynı soyadını kullanmaya devam etmektedir. Boşanmaya bağlı olarak soyadı değişikliği farklı bir talep oluşmadığı müddetçe sadece kadın için geçerlidir. Fakat boşanma sonrası çocuğun velayet hakkı anneye verildiyse, çocukla annenin farklı soyadları taşıyor olması birçok açıdan sorun yaşanmasına sebep olmaktadır.
Velayeti annede olan çocuğun, anneyle farklı soyadına sahip olmasında kaynaklı pek çok resmi işlemde sorun yaşanmasına sebep olur. Ayrıca bu durum çevresel alanda çocuğun psikolojik olarak da rahatsızlık yaşamasına neden olabilir.
Eski kanun düzenlemeleri gerekliliğince, çocuğun boşanmaya bağlı olarak soyadının değişikliğe uğramasına izin verilmiyordu. Fakat yeni Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere, çocuğun üstün yararı göz önünde bulundurularak, çocuğun soyadının değiştirilmesine yönelik karar verilmektedir.
Çocuğun Soyadının Değiştirilmesi Davası
Çocuğun soyadının değiştirilmesine yönelik dava, hem ilgili Nüfus müdürlüğüne hem de babaya yönelik açılabilir. Çocuğun soyadının değiştirilmesine yönelik dava hangi mahkemede açılmalıdır? 4787 sayılı aile mahkemelerinin kuruluş görev ve yargılama usullerine dair kanunun 4/1 maddesinde var olan içeriğe göre, 4721 sayılı Türk medeni kanununun ikinci kitabından üçüncü kısım hariç tutulmak kaydıyla aile hukukundan doğan tüm davalar, aile mahkemesinde açılmalıdır.
Çocuğun soyadı değişikliği davasında, çocuğun üstün yararı göz önünde bulundurulur. Çocuk soyadından kaynaklı sorun yaşıyorsa ve bu durumdan etkileniyorsa, soyadı değişikliği talep edilebilir. Ayrıca davaya sebep olabilecek bir etkende, babanın rol model etkisidir. Velayeti annede olan çocukla, babasının ilgilenmediği ispat edilirse veya babanın çocuğu kötü şekilde etkileyecek etkenleri varsa yine davanın açılma talebi oluşabilir.