Yaş değiştirme davası, kişinin yaşının küçültülmesi ya da büyütülmesi talepli olmaktadır. Bu talebin mahkemeye iletilmesi için kanun koyucunun belirlemiş olduğu uygunluk derecelerinden en az bir tanesinin varlığından bahsedilebilmesi gerekir. Kanunen geçerli olan sebeplerin varlığından bahsedilmezse talep mahkeme tarafından reddedilir.
Yaşın değiştirilmesi davasının açılma sebeplerinden bazıları şunlardır;
- Doğumun hastane vb. resmi bir kurumda gerçekleşmemiş olması
- Dış görünüşün taleple uygunluğunun olması
- Yaş değişikliğini talep eden kişiyle annenin arasında olan yaş uyumunun olması
- Yaş değişikliği istenilen yaşta aynı anneden olan başka kardeşin varlığının olmaması
- Ceza davasında hâkimin kararını etkileyecek bir durumun varlığından bahsedilmesi gerekir
- Diğer haklı bir sebebin varlığının olması
Yaş Değiştirme Davasını Kim Açar
Yaş değiştirme davası kim tarafından açılabilir? Kişinin yaşını değiştirme talebi kendisine bağlı olan bir haktır. Fakat kişinin fiil ehliyeti yoksa veya ergin yaşta değilse velisi ya da vasisi tarafından bu dava açılabilir. Ayrıca Cumhuriyet Savcısının talebiyle de gerekli görülen durumlarda bu davanın açılması mümkündür.
Nüfus hizmetleri kanunu madde 35 içeriğinde yaş değiştirme konusu yer almaktadır. Bu madde içeriğinde göre mahkemeye başvuru yapılmadan yaş değiştirme yapılamaz. Fakat madde içeriğine göre aile kütüğü tescili yapıldığı sürede yanlış işlem yapılmışsa eğer nüfus müdürlüğünce düzenlenen uygunluk belgesine göre değişiklik yapılabilir.
Yaş Değiştirme Davası Mahkemesi
Yaş değiştirme davasının açılabilmesi için bilinmesi gereken en önemli etkenlerden biri de görevli ve yetkili mahkeme bilgisidir. Hukuk sistemimize göre açılan davadaki görevli veya yetkili mahkeme doğru bilinmezse dava süreci iptal edilebilir veya süreç uzar.
Yaş düzeltme davasındaki görevli mahkeme, asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise yaş değiştirmeyi talep eden kişinin ikamet yerinde bulunan mahkemedir. Yaş değiştirilmesi davasında merak edilen bir konuda davanın kaç defa açılabileceği konusudur. Türk medeni hukuku kanunlarına göre, yaş değiştirilmesi talepli dava sadece bir defa açılabilir. Bu sebeple de davanın açılması ve devam süreci ok önemlidir. Dava açılırken ilk önce konuya uygun şekilde dilekçe düzenlemesi yapılmalıdır. Dilekçe düzenlemesinden sonra adliyeye başvuru yapılarak gerekli harç ödemeleri yapılır ve doğru mahkeme seçenekleri bilgileriyle dava süreci başlatılır.
Yaş değiştirme davaları sadece bir defa açılabildiğinden oldukça hassas bir sürece sahiptir. Bu sebeple de mutlaka avukat desteği almanızı tavsiye ederiz.