Hukuk Alanları

Devletin Mirasçılığı Nasıl Olur

Devletin mirasçılığı nasıl olur konusu için, TMK madde 501 içeriğinden faydalanılabilir. Madde içeriğine göre; mirasçısı olmadan veya mirasçı bırakmadan ölen kişinin mirası Devlet’e kalır. Miras bırakan sıfatındaki kişinin mirasçı zümresinde hiç kimse yoksa kanunların uygunluk derecesine göre mirasına mirasçı ataması yapabilir. Miras bırakan hiçbir resmi işlem yapmamışsa, mirasın tamamı Devlet hazinesine geçer. Fakat miras bırakan mirasçı ataması yaptıysa, miras kanunları gerekliliğince tereke Devlete ve atanmış mirasçıya kalır.

Devletin mirasçılığının iki özelliği vardır. MK 631/1’e göre; Devletin mirasçı olduğu durumlarda, terekenin re’sen defteri tutulur. Diğer atanmış ve yasal mirasçıların olduğu durumlarda, terekenin resmi defterinin tutulabilmesi için mirasçılardan en az birinin talepte bulunması gerekir.

Miras Hukuku Nedir

Devletin mirasçılığı nasıl olur ve diğer tüm miras konuları hakkındaki soruların yanıtları, miras hukuku kapsamında yer almaktadır. Miras hukuku, gerçek kişilerin ölümlerinde ya da gaiplik durumlarında, bu kişilere ait olan mal varlıklarının nasıl paylaştırılacağını ve mirasçıların tüm haklarının düzenlendiği ve korunduğu hukuk alanıdır.

Kişi öldüğü zaman miras hukukuna göre yeni sıfatı, miras bırakan olur. Mirastan pay alma hakkı olan kişilerde, mirasçı sıfatını taşır. Miras hukukunun içeriğinde, mirasın nasıl pay edilmesi gerektiği ve usulüne göre yapılmayan paylaşımlarda nasıl bir yol izleneceği de belirtilmektedir. Miras davaları için Esenyurt Avukat ile görüşebilirsiniz.

Eş ve Devletin Mirasçılığı

Devletin mirasçılığı nasıl olur kapsamında, araştırılan bir konuda eşin mirasçılığıdır. Miras hukukun dair eşin belli başlı hakları vardır fakat kişilerinde bu doğrultuda belli başlı soruları vardır. Bu soruların bazılarını yanıtlayacak olursak;

Sağ kalan birden fazla eş mirastan nasıl pay alır?

Türkiye kanunlarına göre, miras bırakanın sadece bir tane yasal eşi olabilir yani bu doğrultuda da bir tane yasal mirasçı eş olabilir. Resmi nikâhı olmayan veya imam nikâhlı şekilde yaşayan eş, mirastan yasal olarak hak alamaz. Bu kişi mirasa, atanmış mirasçı olarak eklenirse pay alabilir.

Sağ kalan eşin miras payı ne kadardır?

Sağ kalan eş, her zümre katmanında pay alabilir. Sağ kalan eş, her zümre katmanında farklı oranda pay alır. Bunları belirtecek olursak;

  1. Birinci zümrede, terekenin ¼ oranında pay alabilir
  2. İkinci zümrede, terekenin ½ oranında pay alabilir
  3. Üçüncü zümre başları ve onların çocuklarıyla mirasçı olursa, terekenin ¾ oranında pay alabilir
  4. Birinci ve ikinci zümrede mirasçı yoksa üçüncü zümrede de zümre başları ve onların çocukları da hayatta değilse, sağ kalan eş mirasın tamamını almaya hak kazanır.

+90 (549) 452 25 16

İletişime Geç

    Call Now Button